Multimilijonarji 2023: Akrapovič z 213 milijoni evrov premoženja

Igor Akrapovič, ustanovitelj in lastnik podjetja Akrapovič. (vir: arhiv)

Premoženje Igorja Akrapoviča so v časniku Finance Manager ocenili na 213 milijonov evrov, s čimer se je lastnik istoimenskega podjetja na lestvici 100 najbogatejših Slovencev v letu 2023 uvrstil na 10. mesto, ki si ga deli s podjetnikoma Ivom in Anastasio Tajo Boscarol.

Igor Akrapovič se je na lestvici najpremožnejših lani povzpel za dve mesti, njegovo premoženje se je povečalo iz 178 na 213 milijonov evrov.

Podjetje Akrapovič, ki ga je Igor Akrapovič v Ivančni Gorici ustanovil leta 1991. Pod svetovno uveljavljeno lastno blagovno znamko izdeluje izpušne sisteme za motocikle in avtomobile ter titanove ulitke.

Iz podjetja se je razvila skupina, ki svoje izdelke prodaja v več kot 80 državah. Lani so še skokoviteje kot predlanskim okrepili prihodke, in sicer za dobrih 23 odstotkov, posebej močna je bila rast v avtomobilski panogi.

Znova so dosegli rekorden čisti dobiček, ki je znašal 25 milijonov evrov. Število zaposlenih se je do konca leta povečalo na 1.786. V prihodnje želijo razviti nove dejavnosti, stavijo na diverzifikacijo in znanje obdelave titana.

Podjetje Akrapovič ima proizvodnjo v Črnomlju.

Slovenski multimilijonerji 2023 (prvih deset):

Vir: finance.si

Proizvodna enota Akrapovič v Črnomlju. (vir: pokolpje.si)

A. L.