Prestop nekaterih iz stranke DeSUS v šibko SAB

Zvesti Erjavčev kader Zlatko Ficko (vir: Twitter)

V stranko SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek, je prestopilo okoli 250 članov stranke DeSUS, še približno toliko naj bi jih v kratkem, poročajo mediji, od tega največ članov DeSUS iz odborov Velenje, Kočevje, Šoštanj, Brezovica in Logatec. Za enega ključnih eksekutorjev upokojenske stranke se je po poročanju znova izkazal Zlatko Ficko, vplivnež iz Kočevja.

Pri prestopih gre predvsem za podpornike nekdanjega Desusovega predsednika Karla Erjavca in nato izbranca koalicije KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB) za mandatarja.

Politični analitik in profesor dr. Miro Haček je pri tem za Delo povedal, da ima DeSUS  močno organizacijsko lokalno mrežo ter okoli 10.000 aktivnih članov, po drugi strani je SAB relativno šibko lokalno organizirana stranka z manj kot 400 aktivnimi člani.

Prestop petih ali desetih lokalnih odborov stranke DeSUS tako ne bo zelo prizadel, saj gre zgolj za pet odstotkov aktivnih članov, bo pa kar nekaj novih članov prinesel SAB.

Dr. Haček še navaja, da dogajanje kaže, da je DeSUS v resnici ideološko obarvana stranka,  saj člani in odbori, ki zdaj prestopajo, v levosredinskih vladah niso imeli te potrebe, čeprav prejšnji predsednik za upokojence, razen sladkih besed, ni naredil skoraj nič.

Če je Erjavec upokojencem veliko obljubljal in zanje bore malo ali skoraj nič storil, so prestopniki zdaj prišli iz dežja pod kap. Alenka Bratušek še več obljublja in še lepše govori, doslej pa je za upokojence naredila bore malo ali skoraj nič.

Analitik Andraž Zorko iz Valicona pa je ocenil, da sta tako DeSUS kot SAB na robu političnega preživetja in v anketah le težko dosežeta štiriodstotno podporo, kolikor znaša volilni prag, kar pa po mnenju Hačka ob gneči na levem delu političnega prostora, kjer se množica strank vse bolj pomika na skrajno levico, niti ni presenetljivo.

A. L.