Moj zobozdravnik 2021: Tomaž Ivanušič

Tomaž Ivanušič, dr. dent. med., moj zobozdravnik 2021 (vir: revija Viva)

Zobozdravnik Tomaž Ivanušič je Zobozdravnik leta 2021. Tako so odločili bralci in bralke revije Viva, ki je tudi letos podelila nazive za najbolj priljubljene zdravnike po izboru bralcev. Glasovi so bili namenjeni strokovnosti, srčnosti, človečnosti in spoštljivim odnosom.

Tomaž Ivanušič je doma iz Preloke pri Vinici, obiskoval je Gimnazijo Črnomelj, nato za zobozdravnika doštudiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je v zasebni ambulanti DMD zobozdravstvo Ljubljana.

Eden od razlogov, da se je odločil za ta poklic, je bil želja, da ljudi ne bi bilo strah zobozdravnika in da jih ne bi bolelo.

Zato pri njem pred vsakim posegom lahko dobite injekcijo, poleg tega pa (če vam injekcija ni ljuba) ponuja tudi možnost zdravljenja z laserjem, ki je manj boleča (in vsekakor manj glasna). Laser veliko uporablja predvsem za zdravljenje parodontalne bolezni, za endodontsko zdravljenje in estetske posege.

Taki in drugačni instrumenti

Tomaž Ivanušič po sinočnji podelitvi nagrad v Cankarjevem domu (vir: https://www.facebook.com/tomaz.ivanusic)

V obrazložitvi nagrade je zapisano, da morebitna začetna napetost hitro mine takoj, ko mladega zobozdravnika spoznamo. Morda zato, ker je po rodu Belokranjec ali ker je po duši glasbenik. S tamburaško skupino, ki jo vodi, ima za sabo že številne nastope po Sloveniji in Evropi. Ko ni bilo bolezni COVID-19, se jih je zvrstilo po 70 na leto. Igrajo vse od slovenskih ljudskih do dalmatinskih pesmi.

Svojo zasebno zobozdravstveno kliniko sta s kolegom odprla oktobra lani. V lepi in zabavni čakalnici z možnostjo posedanja na balkonu nihče ne čaka dolgo. Za vsakega pacienta si vzame uro in pol do dve uri časa! “Vemo, da je tudi pacientom čas pomemben. Še posebno, če se pripeljejo od daleč, bi bilo nesmiselno, da so na stolu le 10 minut. Zato raje naredimo več stvari naenkrat in tako pridobimo vsi. V čakalnici ni čakanja in tudi v koronskem času se ljudje manj menjujejo,” je dejal Tomaž.

Gradnja ustnega zdravja

V mladosti se je odločal med tem, ali bi postal zidar ali zdravnik, danes pa ugotavlja, da je po svoje vsakega po malo. “Namesto mostov gradim mostičke in namesto temeljev vsadke.” Tudi vsadki so namreč ena od storitev, ki jih ponuja DMD klinika, tako da ob sobotah pride tja kirurg in ljudje vse opravijo na enem mestu. Del ekipe je še ustna higieničarka. “Ljudje se vse bolj zavedajo, da je čiščenje zobnega kamna in zdravljenje parodontalne bolezni eden od glavnih preventivnih ukrepov, da ne pride do večjih težav. Ustna higieničarka jim čisti zobni kamen enkrat do dvakrat na leto.”
Čeprav je zasebnik, ugotavlja, da ob izdanem računu marsikateri pacient spozna, da je cena skorajda podobna kot doplačila pri zobozdravniku s koncesijo. “Ob tem pa ljudem ni treba na protezo čakati več let, ampak jo dobijo, ko jo potrebujejo. Petih let si jaz ne predstavljam niti brez enega zoba, kaj šele, da bi bil brez vseh. Prav tako so lahko dolge čakalne dobe za parodontologa, čeprav vemo, da vnetje vpliva na razvoj nekaterih kroničnih bolezni.”
Če se vam zgodi, da na stolu res zaspite in zasmrčite, vam bo ta zobozdravnik ponudil še eno storitev, ki jo zmore njegov laser, in sicer odprava smrčanja. Menda pomaga trem četrtinam trpečih. “Laser spodbuja rast kolagena, tako da mehko nebo ponoči ne plapola in ljudje smrčijo manj ali pa sploh ne,” je razložil.

Letošnji moj zobozdravnik ugiba, da so verjetno k nazivu pripomogli tako strokovnost in nadstandardne storitve (mikroskop in laser) kot tudi dostopnost in človeški odnos. “Res imam občutek, da se me nihče ne boji,” ugotavlja Tomaž Ivanušič, eden bolj perspektivnih mladih zobozdravnikov, ki poskrbi, da od njega odidete z lepim nasmehom.

Letošnji izbor Moj zdravnik je bil že 25. po vrsti. Bralci revije so prek spleta ali glasovnice glasove oddali več kot 2000 različnim zdravnikom, ki so jih razvrstili v deset kategorij: družinski zdravnik, pediater, ginekolog, onkolog, zobozdravnik, urolog, kardiolog, nevrolog, oftalmolog in ortoped.

Moja zdravnica je postala pediatrinja Tina Božičnik, Moj družinski zdravnik pa je postal Željko Pleša iz krškega zdravstvenega centra Aristotel. Bralci so Božičnikovo izbrali za Mojo pediatrinjo, ker pa je prejela največ glasov, je postala tudi Moja zdravnica leta 2021. Izbrana onkologinja je postala Tanja Južnič Šetina, urolog je Gregor Hlebič, nevrologinja Alenka Horvat Ledinek, oftalmologinja je Marija Pipan Gregorčič, kardiolog Matevž Jan, ortoped je Danijel Bešič Loredan, Moja ginekologinja 2021 je Damijana Bosilj.

A. L.