Podelitev priznanj kmeticam leta, Mariji Škof in Mariji Lamovšek

Udeleženci izbora kmetice leta z obema izbrankama | Avtor MKGP

Sinoči je v Zagorju ob Savi potekala prireditev ob tradicionalnem izboru kmetice leta, ki ga organizira Zveza kmetic Slovenije. Letošnja kmetica leta je Marija Škof iz Metlike, zaradi lanskoletne epidemije pa je bil včeraj tudi uradno podeljen naziv kmetice leta 2020 – to je Marija Lamovšek iz Trebelnega.

Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je na včerajšnji prireditvi povedala:

“Letošnji izbor je drugačen od prejšnjih, zbrale smo se že mesec dni pred svetovnim dnevom kmetic, da se ne bi ponovila lanskoletna zgodba. Letošnje srečanje je izziv, zavedale smo se, da nas bo manj, a se ne damo! Želimo se posvetiti kmeticam in njihovim uspehom.

Želimo opozoriti širšo javnost na naše delo, ki nikakor ni samo »za štedilnikom«. Trudimo se za urejen dom, za zdravo, doma pridelano hrano, aktivne smo v javnem življenju želimo biti večkrat slišane. Hvaležna sem vsem društvom za iskanje kandidatk. Prepričana sem, da je vsaka na svojem področju pustila pečat.

Prejemnica naziva kmetica leta nam bo pomagala pri promociji našega poklica, pri iskanju položaja, ki si ga zaslužimo. Hvala in iskrene čestitke lanskim in letošnjim kandidatkam oziroma prejemnicam naziva.”

Prireditev sicer poteka 15. oktobra, na svetovni dan kmetic, letos pa je zaradi razmer v zvezi z epidemijo covid-19 potekala prej.

M. D.