Premier Janša v Ivančni Gorici: “Smo na začetku preporoda”

Premier Janez Janša na spominski svečanosti v spomin na prvo mašo za slovenske vojake v Ivančni Gorici.

Predsednik vlade se je danes v Ivančni Gorici udeležil maše za domovino, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. Potekala je tudi spominska svečanost v spomin na 1. mašo za slovenske vojake in v počastitev 30. obletnice samostojne in demokratične Republike Slovenije, kjer je bil tudi slavnostni govornik. Navzoča sta bila tudi Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, in Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica.

Premier je v nagovoru poudaril, da imamo Slovenci za seboj burno zgodovino. “V tej zgodovini nismo nikoli nikogar napadli. Največje zlo smo prizadejali sami sebi in te rane še vedno zdravimo.”

Nadaljeval je:

“Pravijo, da je končni izid vsakega velikega dejanja odvisen od marsičesa, kar je najpomembnejše, pa so dobri nameni. Ta prva sveta maša se je odvijala v najhujših časih, ko je šlo za življenje in smrt.

Takrat ni šlo le za to ali bomo preživeli kot država, ampak ali bomo preživeli kot ljudje. In ta molitev je pomagala. Takrat smo Slovenci naredili korake, s katerimi smo želeli dobro, nismo pa ob tem želeli nič slabega nikomur drugemu.

V zadnjih 30 letih je Slovenija ravnala v tej smeri. Da smo poizkušali delati dobro zase in za druge. Tudi takrat, ko nam je bila na ramena naložena odgovornost formalne skrbi za druge narode, s katerimi danes delimo naša življenja znotraj EU.

Vedno, ko smo znali stopiti skupaj, smo Slovenci znali doseči tudi nemogoče.

Smo na začetku preporoda, saj smo se ob 30. obletnici začeli zavedati, da smo pred 30 leti naredili korak, ki nas je popeljal v stanje, kjer smo lahko gospodar na svoji zemlji. In danes je od nas odvisno, ne od drugih, kako bomo živeli v prihodnje.

Po 30 letih se bolj kot kadarkoli prej zavedamo, kaj so naše skupne vrednote in kaj so vrednote slovenske osamosvojitve. Kaj je dober namen. Kaj je to, da želiš dobro sebi in drugim. Da veš, kaj si in si odprt tudi za druge.

Zavedati se moramo, da smo si Slovenci svobodo in demokracijo izborili sami. Nihče nam ni tega podaril, zato tudi nismo nikomur nič dolžni.

Zato lahko vsakomur ponosno pogledamo v oči in se z vsakim prijateljsko in suvereno pogovarjamo. Bog živi Slovenijo!”

Spominsko slovesnost sta pripravila Občina Ivančna Gorica in Vojaški vikariat Slovenske vojske, po maši je bilo pred cerkvijo odkritje in blagoslov spominskega obeležja.

Vir: Twitter

M. D.