Korak bližje bolj dostopnemu javnemu zdravstvu: Dodaten denar za bolnike in odpravo čakalnih dob

(vir: pixabay.com)

V sredo so v državnem zboru sprejeli Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, s katerim so zagotovili dobrih 66 milijonov evrov za odpravo čakalnih vrst. Zakon bo omogočil bolj učinkovito delo v zdravstvu in povečal dostop do zdravstvenih storitev ter varnost pri uporabi medicinskih pripomočkov.

Jeseni bo tako razpis, na katerega se bodo lahko enakovredno prijavili vsi z ustreznimi pogoji v zdravstvu, da opravijo posege za preko 50.000 ljudi, ki nedopustno dolgo čakajo na zdravljenje.

Denar bo zagotovljen iz proračunske rezerve oz. finančnih načrtov ministrstev ter rezervacij dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic.

Z zakonom so nadalje podaljšali obdobje za izpolnitev pogoja glede izobrazbe za tehnike zdravstvene nege, saj ti v covid času niso mogli dopolniti svoje izobrazbe do nivoja visokih zdravstvenih delavcev.

Na delovnopravnem področju so podaljšali ukrep nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile. Dopolnili so pravico do dodatkov za neposredno delo s covid-19 pacienti.

Nekatere rešitve se nanašajo tudi na delo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), zagotovljene so učinkovite rešitve za naročanje in cepljenje, sledenje čezmejnim prehodom v okviru EU aplikacije oziroma poznanega digitalnega zelenega potrdila. Povečali so tudi zmogljivosti epidemiološke službe NIJZ.

Z zakonom omogočajo natančen nadzor nad beleženjem in zaračunavanjem storitev, ter nadzor nad kakovostjo določenih storitev, kot na primer vgradnja endoprotetičnega materiala bolnikom.

Še naprej se zagotavlja začasne administrativne razbremenitve pri naročanju projektov za gradnjo objektov v zdravstvu. Postavlja se zakonska osnova za genomsko sekvenciranje, povečuje se možnost zdravstvene obravnave za osebe, ki po zaključenem bolnišničnem zdravljenju po preboleli covid-19, še niso povsem samostojni.

Zagotovili so proračunsko financiranje specializacij s področja klinične psihologije, uvedli spodbujanje specializacij iz družinske medicine in načrtno razpisovanje štipendij za zdravstvene poklice za naslednje desetletno obdobje. Uvedena bo tudi kakovost in varnost pri samotestiranju na covid-19.

Zakonske rešitve je v državnem zboru predstavila zdravnica in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Alenka Forte. Poudarila je, da bodo ukrepi zdravstvenemu delavcu olajšali vsakdan in hkrati povečali dostopnost do zdravstvenih storitev ter varnost za zdravstvene zavarovance.

Strokovnjaki na portalu Zdravstvo.si so rešitve pozdravili, po njihovem mnenju je s tem narejen pomemben korak k vzpostaviti pravega javnega zdravstva, v katerem bo bolnik upravičen do stroškov zdravljenje pri kateremkoli zdravniku v Sloveniji.

Pomembno: Če ne bi bilo tega zakona, bi številni ostali brez osebnega zdravnika

Zdravniki so spomnili, da je vlada v letu 2018, tj. pred 3 leti, omejila delovanje mladih zdravnikov in s tem grobo posegla v svobodno delovanje zdravnika. Takratna vlada je tako še dodatno onemogočila dostopnost bolnikov do zdravljenja v Sloveniji. Ministrica je bila Milojka Kolar Celarc, med pomembni svetovalci pa Dušan Keber. Zakon bi začel veljati v teh dneh, pomenilo je, da bi šla oseba k zdravniku v javnem zdravstvu lahko že prvi dan po njegovi opravljeni specializaciji, k zdravniku pri koncesionarju pa šele po petih letih.

Če vlada tega zdaj ne bi odpravila, bi letos zaradi tega neumnega določila brez osebnega zdravnika ostalo več tisoč državljanov.

To pomeni, da ne obstaja več zakonske omejitve samostojnega dela zdravnika po pridobljeni licenci.

Poslanci so na predlog vlade omogočili dodaten denar za bolnike in odpravo čakalnih dob.

S tem so v koaliciji s podporo strank DeSUS, SNS in manjšin naredili pomemben korak pri univerzalni dostopnosti bolnikov do zdravljenja in vzpostaviti pravega javnega zdravstva, v katerem bo bolnik upravičen do stroškov zdravljenje pri kateremkoli zdravniku v Sloveniji.

Skupina zdravnikov (Zdravstvo.si ) zakon pozdravlja in se zahvaljuje poslancem, da so stopili na pot povrnitve dostojanstva bolniku in zdravniku ter prispevali k svobodnemu odločanja o izbiri zdravnika. Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu vidijo kot dejanje spremembe državnega zdravstva v vsem dostopno javno zdravstvo.

Pri tem so izpostavili poslance, ki so bili za in proti zakonu ali pa so se glasovanja vzdržali oz. jih ni bilo v dvorani:

  • ZA so bili poslanci iz strank: SDS, SMC, NSi, DeSUS, SNS in manjšinskih skupnosti.
  • PROTI so glasovali poslanci: Levice, LMŠ in SAB.
  • Vzdržani ali pa jih ni bilo na seji, so bili poslanci: SD, Nepovezani poslanci in dva iz SAB.

Poimensko glasovanje poslancev je dostopno tukaj: Izbrano glasovanje (dz-rs.si)

J. M.