Premier Janša Slovenijo vrača na evropski in svetovni politični ter gospodarski zemljevid

Legendarni obisk: Predsednik Janša v pogovorih s predsednikoma češke in poljske vlade na poti v Kijev sredi marca 2022. (vir: arhiv)

Slovenski premier Janez Janša, kot pobudnik akcije treh predsednikov, ko so obiskali Kijev, je dejansko oral ledino. Njegovemu zgledu sledi politični in klerikalni vrh. Vse bolj se tudi potrjuje, da Slovenija v svoji zgodovini še nikoli ni bila tako vplivna v mednarodnih odnosih, kot je zdaj.

Po tem, ko je predsednik slovenske vlade, skupaj s poljskim in češkim, sredi marca  odpotoval v Kijev, se je iz domačih levih političnih krogov slišalo, da gre za neusklajeno soliranje. Izkazalo se je, da temu ni tako. Po tej delegaciji so v Kijev potovali predstavniki parlamentov baltskih držav. V Kijev je v teh dneh odpotovala tudi predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola. Zdaj pa o obisku razmišlja tudi papež.

Papež Frančišek je med dvodnevnim obiskom Malte najodločneje doslej obsodil ruskega diktatorja Vladimirja Putina in agresijo nad Ukrajinci. Povedal je, da razmišlja o poti v Kijev, vendar podrobnosti ni razlagal. Znano pa je, da so papeža doslej povabili ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, župan Kijeva Vitalij Kličko, nadškof ukrajinske pravoslavne cerkve Svjatoslav Ševčuk ter ukrajinski veleposlanik v Vatikanu Andrij Juraš.

Janša Slovenijo vrača na evropski in svetovni politični ter gospodarski zemljevid

Potem ko je slovenski predsednik vlade Janez Janša skupaj s še poljskim in češkim premierjem obiskal oblegani Kijev, je reden gost najuglednejših tujih televizij. Slednje zanima predvsem njegovo mnenje o stanju v Ukrajini in možen razvoj tamkajšnjih dogodkov.

V tem tednu je Janša gostoval v oddaji Connect the world na CNN International in na britanski televiziji Sky News.

Da premier Janez Janša in zdajšnja vlada Slovenijo res vračata na evropski in svetovni politični ter gospodarski zemljevid, pa kažejo tudi naslovnice svetovnih časnikov.

In še zbir (kolaž) fotografij srečanj Janeza Janše s svetovnimi voditelji v zadnjih dveh letih, odkar vodi vlado:

J. M.