Putin se izgublja, bo končal kot Milošević?

Ukrajinske sile so uničile vojaški konvoj blizu kraja Dmytrivka pri Irpinu.

Ukrajinska vojska v okolici prestolnice Kijev še naprej utrjuje svoje položaje, medtem pa se ruske sile od tam umikajo in prerazporejajo, da bi se osredotočile na vzhod in jug Ukrajine, kjer Putinovi vojaki obstreljujejo mesta in potekajo srditi spopadi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na spletu je vse več fotografij in posnetkov, ki kažejo na uspešnost ukrajinske vojske.

Tudi to noč je bilo več opozoril prebivalcem pred zračnimi napadi. Sicer pa je ukrajinska vojska ponovno zavzela več vasi in napreduje, na severovzhodu države pa so ukrajinske sile po hudih bojih zavarovale ključno pot v vzhodnem Harkovu, poroča BBC.

Putinova vojska prevzema nadzor nad mestom Izjum in bombardira več mest na vzhodu. Tudi včeraj so izvedli več zračnih napadov na mesti Mariupolj in Harkov.

Carla Del Ponte Putina označila za vojnega zločinca in mednarodno sodišče pozvala k izdaji naloga za njegovo aretacijo

Nekdanja glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je ruskega predsednika Vladimirja Putina označila za vojnega zločinca ter Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pozvala, naj izda nalog za njegovo aretacijo. Izdaja takšnega naloga sicer še ne pomeni, da bo Putin aretiran. Če bo ostal v Rusiji, ne bo nikoli aretiran. Vendar pa ne bo mogel zapustiti svoje države, kar bi bil že pomemben znak, da je proti njemu veliko držav. Tožilstvo Mednarodnega kazenskega sodišča s sedežem v Haagu je 3. marca začelo predhodno preiskavo o morebitnih vojnih zločinih v Ukrajini, potem ko je prejelo podporo več kot 40 držav članic sodišča.

Iz Ukrajine so sinoči sporočili, da so pripravljeni osnutki dokumentov za pogovore med Zelenskim in Putinom.

V kraju Irpin so ukrajinski reševalci civilne iniciative našli 643 eksplozivnih predmetov.

Goreči ruski tank v mestu Brovary.

Ukrajina, zemljevid, 3. april 2022

Vir: liveuamap.com

A. L.