Predstavljamo: 19. najbogatejši med sto najbogatejšimi

Gregorčičevi: Oče Franc in sinova Miha ter Gašper, na sejmu v nemškem Düsseldorfu. Najmlajši Gašper je direktor podjetja Papiroti iz Senovega in ga ni na tej fotografiji. (Foto: Plastoform, d. o. o.)

Na letošnji Managerjevi lestvici najbogatejših je s 56,1 milijona evri premoženja družina Gregorčič iz Šmarjete, v veliki meri zaslužna tudi za to, da v Občini Šmarješke Toplice brezposelnosti skorajda ne poznajo. Franc Gregorčič, kot ustanovitelj in največji lastnik družinskega podjetja Plastoform, je med domačini zelo spoštovan.

Franc Gregorčič je v negotovih razmerah sredi devetdesetih, ko so po osamosvojitvi zaradi razpada trga zašli v velike težave, prevzel poslovno enoto Adria Caravan, prevzemu pa je sledila zgodba o uspehu.

V dveh desetletjih je ustvaril skupino, ki ima 550 zaposlenih in tovarne v Trebnjem, Šmarjeti, Krškem, na Blanci, Senovem in v Pazinu.

Proizvajajo plastične elemente za najrazličnejšo uporabo. Med njihovimi izdelki prevladujejo deli za avtodome in prikolice, pri čemer sodijo med vodilne evropske proizvajalce. Hčerinsko podjetje imajo tudi na Hrvaškem, v Pazinu.

V letu 2012 so prevzeli družbo Papiroti, ki je bila prej v lasti Aera in izdeluje papirnate vrečke ter ovojne papirje, lani so skupino še razširili, od Trima so kupili tudi podjetje Akripol iz Trebnjega in s tem vstopili še v industrijo pleksi stekla. Potegovali so se za nakup Kovinoplastike Lož, vendar je to podjetje nato prevzel finski finančni sklad KJK.

Z davčnimi oazami ne poslujejo, kar pomeni, da denarja ne odlivajo, pač pa tega vlagajo v širitev in razvoj dejavnosti. Tudi z državnimi ustanovami ne poslujejo, prihodke ustvarjajo na trgu, večinoma v tujini, z izvozom.

Plastoform v Šmarjeti.

Lani so kot skupina dosegli 58 milijonov evrov prihodkov, 49 odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček so skoraj podvojili. Letos vlagajo predvsem v dodatne strojne zmogljivosti, pričakujejo pa nadaljnjo intenzivno rast poslovanja.

Franc Gregorčič je lani po 24 odstotkov lastništva prenesel na vsakega od treh sinov, ki so tudi direktorji posameznih podjetij v skupini, krovno družbo pa so preimenovali v G4 Group. Preostalih 52 odstotkov lastništva je v njegovi lasti.

V Managerju so ocenili, da je ocenjena vrednost premoženja družine precej višja zaradi izjemne rasti prihodkov in dobička. Upoštevali so tudi izplačilo dividend v zadnjih treh letih v skupnem znesku 2,7 milijona evrov. Franc Gregorčič pa vrednotenja za Manager ni želel komentirati.

Iz lastniških povezave je razvidno, da je krovno podjetje G4 Group v 52 % lasti Franca Gregorčiča, po 24 % pa je prenesel na sinova Miho in Gašperja. G4 Group ima v lasti 24,7 milijona evrov premoženja, po 100-odstotni lastniki pa so v naslednjih podjetjih: Plastoform Blanca, Plastoform Šmarjeta, Akripol Trebnje, Papiroti (Senovo) in Plastoform Logistika (Šmarjeta). Podjetje iz Blance ima v lasti še podjetje Oceanus SBT (Kladje nad Blanco). Ob tem imajo še 93,06 % lastništva v podjetju Plastoform Istra, kar v prikazani lastniški mreži (kjer gre samo za slovenska podjetja) ni navedeno. (Vir: Gvin.com, podjetje Bisnode)

Za boljšo vidljivost kliknite na fotografijo.

J. M.