Predsedniške volitve: Danes začetek uradne kampanje

(vir: arhiv)

Mesec dni pred volitvami predsednika republike bo danes tudi uradno stekla volilna kampanja. Predsedniški kandidati bodo lahko volivce nagovarjali vse do 21. oktobra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Danes se izteče tudi rok za oddajo vloge za glasovanje v tujini.

Volilna kampanja se začne 30 dni pred dnem glasovanja na predsedniških volitvah, ki bodo 23. oktobra.

Vlaganje kandidatur in zbiranje podpisov volivcev za njihovo vložitev je sicer mogoče še do 28. septembra. Končni seznam uradnih predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku oktobra, kandidati imajo namreč do 3. oktobra še čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

Danes se sicer izteče tudi rok, do katerega lahko volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, Državni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu.

SD že kršila zakon

Sodelujoči so morali do 7. septembra 2022 odpreti tudi posebne bančne račune. Zaenkrat je črno na belem, da so v stranki SD, ki jo vodi Tanja Fajon, kršili zakon. Transakcijski račun so odprli 16. septembra 2022, to je devet dni prepozno.

Predpisana kazen za prepozno odprtje je 10.000 tisoč evrov. Za odgovorno osebo pa 1500 evrov. Zato bo zanimivo spremljati, ali bo pristojna inšpekcija oglobila SD ali pa bo prišlo do zlorabe položaja.

Vir: Ajpes

Odgovorna oseba oz. zastopnik SD je glavni tajnik Dejan Levanič.

M. D.