Popis cen pri trgovcih – velika blamaža slovenske vlade

Irena Šinko in Robert Golob ob sporočilu o popisovanju cen, s katerim naj bi vlada nadzorovala draginjo in s tem inflacijo, za katerega so mnogi menili, da je šala. Danes vemo, da je velika blamaža, ki bo davkoplačevalce stala najmanj 58.000 evrov. Toliko pa bo tudi nekdo zaslužil. (vir: Zajem zaslona)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Irena Šinko iz Golobove stranke Gibanje Svoboda, je v ponedeljek zagnalo spletno stran, na kateri naj bi kupci izvedeli, kje je 20 osnovnih živil najcenejših.

Izkazalo pa se je, da imajo podatki vrsto metodoloških nepravilnosti, o tem poroča že tudi hrvaški Tportal.

Zapisali so: “Blamaža slovenske vlade. Poročajo o cenah, ki jih trgovci nenehno popravljajo, ker so podatki napačni. Svojega dela niso opravili tako, kot je treba.”

S portala je ministrstvo že v ponedeljek umaknilo več elementov, med temi tudi podatke o cenah košarice 20 živil pri slovenskih trgovcih, primerjave s tujimi trgovci in tudi druge opise projekta.

Ministrstvo je z izbranim ljubljanskim podjetjem April 8 naprej sklenilo pogodbo za popis 15 izdelkov, vrednost pogodbe je bila 47 tisoč evrov, nato so dodali še popis petih izdelkov in podpisali aneks k pogodbi v višini 11 tisoč evrov (2200 evrov za vsak izdelek).

Skupno nas naj bi to povsem nekoristno popisovanje cen in velika blamaža stala 58 tisoč evrov, če seveda ne bodo sklepali še dodatnih aneksov (dodatkov) k osnovni pogodbi.

Popisovali naj bi cene naslednjih živil, k temu so dodali še papriko, čebulo, paradižnik, hruške in bučno olje. Vse skupaj je bila že v začetku farsa, ki se je zdaj spremenila v popolno blamažo Golobove vlade.

Dostop do spletne strani: Primerjava cen osnovnih živil

M. D.