Kočevje: Nov prometni režim v središču mesta

Del Ljubljanske ceste v Kočevju. (vir: MD)

V središču Kočevja bo v soboto začel veljati nov prometni režim. Vse ceste bodo enosmerne, na ulicah za cerkvijo sv. Jerneja pa bodo uvedli območje skupnega prometnega prostora, kjer bodo imeli prednost pešci in kolesarji.

Največja sprememba za promet bo na Ljubljanski cesti, v delu skozi ožje mestno središče.

Tam bo po novem od semaforiziranega križišča pri nekdanji Nami do Hostla Bearlog mogoče voziti le enosmerno, v smeri od juga proti severu. Promet bo omejen na 30 kilometrov na uro.

Enosmerne bodo tudi ulice oz. ceste za cerkvijo sv. Jerneja, v delu proti reki Rinži. Prednost bodo imeli pešci in kolesarji, ki bodo lahko uporabljali tudi cestišče. Hitrost bo omejena na 20 kilometrov na uro.

Povsem za motorni promet pa bo zaprta cesta mimo same cerkve sv. Jerneja, od nove brvi čez Rinžo, ki naj bi jo uradno odprli oktobra, do srednješolskega centra. Na ta način bo vzpostavljena promenada, namenjena zgolj pešcem in kolesarjem.

Z novo ureditvijo naj bi pridobili tudi nova parkirna mesta za prebivalce ožjega mestnega središča. Dodatna parkirna mesta bodo zagotovili na parkirišču pri nekdanji Nami, naj njih pa bo veljal sistem dovolilnic.

Na občini so sicer sprva načrtovali, da bi bil del mestnega jedra, kjer bo začel v soboto veljati nov prometni režim, povsem zaprt za redni motorni promet, a se za zdaj za to niso odločili.

Mestno središče Kočevja bo za redni motorni promet povsem zaprto danes in jutri, v četrtek in petek, ko bodo obeležili dan brez avtomobila in praznik športa.

K. R.