Predčasno glasovanje in kdo je glasoval v prvem krogu

Pred drugim krogom predsedniških volitev lahko volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, glasujejo na predčasnem glasovanju. DVK pa je danes objavila tudi podatke o tem, kako smo glasovali v 1. krogu. Ne izide, ti so znani že dolgo, pač pa glede na spol in našo starost.

Volišča za predčasno glasovanje so odprta od danes do četrtka, med 7. in 19. uro. Ta so na sedežih okrajnih volilnih komisij, to je na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Volivci Na predčasnem glasovanju se lahko glasuje le na tisti upravni enoti, kjer imamo stalno prebivališče, glasovanje pa je enako kot na dan volitev. S seboj je treba prinesti osebni dokument in se podpisati v volilni imenik.

Glasuje se tako, da se obkroži številko pred imenom kandidata, ki sta na glasovnici navedena po naslednjem vrstnemu redu: 1. Borut Pahor in 2. Marjan Šarec.

V 1. krogu glasovalo 51 % žensk in 49 % moških, največ starih 60 in več let

Državna volilna komisija (DVK) pa je danes objavila tudi statistične podatke o udeležbi po spolu in starostnih skupinah na volitvah predsednika republike v prvem krogu, ki so bile 22. oktobra 2017. Volilne komisije so namreč letos prvič (že pri referendumu o drugem tiru) beležile podatke tudi o spolu in starosti volivcev ter volivk. No, pri slednjem je šlo za starostne razpone.

DVK je danes objavila naslednje:

  1. V prvem krogu je glasovalo: 51 % žensk in 49 % moških.
  2. Glede na starost volivcev in volivk je bila sestava naslednja:
  • Od 18 do 30 let je bilo starih: 19 % volivcev in volivk.
  • Od 31 do 45 let je bilo starih: 21 % volivcev in volivk.
  • Od 46 do 60 let je bilo starih: 28 % volivcev in volivk.
  • 60 let in več pa je bilo starih: 32 % volivcev in volivk.

Podatki so objavljeni tukaj: statisticni-podatki-o-udelezbi-po-spolu-in-starosti-na-volitvah

C. R.