četrtek, 25 julija, 2024
Doma Slovenija Pred Aleksandro Pivec uresničitev Desusove obljube o 1000 evrih pokojnine

Pred Aleksandro Pivec uresničitev Desusove obljube o 1000 evrih pokojnine

Aleksandra Pivec (levo) in Karl Erjavec (desno). (vir: Nova24tv.si)

Stranko DeSUS bo po novem vodila Ptujčanka Aleksandra Pivec, so sinoči odločili delegati na strankinem kogresu. Karl Erjavec se je tako po 15 letih moral posloviti, Pivčeva je včeraj prejela 143, Erjavec pa 80 glasov.

Upokojenci zdaj težko pričakujejo, kdaj bo uresničena obljuba stranke DeSUS o 1000 evrih mesečne pokojnine, kot jim jo je že pred davnimi leti v imenu stranke obljubil Karl Erjavec. Obljube ni izpolnil, izpolniti jo bo morala nova predsednica: Aleksandra Pivec.

Karl Erjavec, ki bo junija dopolnil 60 let, je stranko vodil od leta 2005, v tem času je mesečno prejemal okoli 5000 evrov neto, skupno milijon evrov v tem obdobju. Do upokojitve mu manjka še kakšno leto in mu ne bo nič hudega. Nato bo imel najvišjo možno pokojnino v državi.

Erjavec je imel takšne prihodke delno kot t. i. večni minister, delno pa kot predsedujoči stranki, ki mu je (kot edina stranka na Slovenskem) za predsednikovanje mesečno izplačevala povprečno bruto plačo v državi (trenutno dobrih 1700 evrov).

Karl Erjavec je sicer v vladajoče kroge prišel v času Iva Bizjaka, ministra za pravosodje iz vrst SKD. Oba sta Gorenjca. Ko je Bizjak zapustil to mesto in je ministrstvo za pravosodje prevzela Zdenka Cerar (LDS), je Erjavec menjal stranko in ostal v vladi, ki jo je vodil Anton Rop, LDS (2002 do 2004). Bil je državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in član stranke LDS. Ob zamenjavi oblasti leta 2004 je DeSUS-u, ki ga je vodil še Anton Rous, glede na koalicijsko pogodbo pripadlo ministrstvo za obrambo, stranka je za ministra predlagala Karla Erjavca, ki takrat ni bil še niti član stranke. Erjavec je bil nato za predsednika stranke DeSUS izvoljen leta 2005 in je bil to vse do sinoči.

Kdo je nasledil Erjavca? Močno komprimitirana Ptujčanka

Ptujčanka Aleksandra Pivec, marca bo dopolnila 48 let, je v stranko DeSUS vstopila leta 2017, je bilo razkrito včeraj. Leta 2016, v času vlade Mira Cerarja, se je zaposlila v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, julija 2017 je bila imenovana za državno sekretarko v tem ministrstvu. Po volitvah leta 2018 jo je Erjavec oz. DeSUS predlagal za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kar je danes.

V zadnjem obdobju jo močno bremenijo bremenijo razkritja pri njenih stranskih zaslužkih. Kakšno mnenje imajo o njej in tudi Erjavcu na družbenih omrežjih, pa najbolj nazorno pokaže naslednji tvit:

Dr. Vinko Gorenak, nekdanji poslanec in nekdanji minister za notranje zadeve, je o vsem skupaj sinoči na svojem blogu zapisal naslednje:

Aleksandra Pivec nosi s seboj težak nahrbtnik, v katerem je več kot 35.000 evrov vprašljivega denarja, ki ga je zaslužila poleg ministrske plače, ki jih ni prijavila Komisiji pa preprečevanje korupcije (KPK), pa bi jih morala. Mnogi člani sedanje in prejšnjih vlad so svoje položaje morali zapustiti za veliko manjše grehe. Še več, zaradi sodno zavrženih odločitev KPK je padla celo druga Janševa vlada.”

V zadnjih tednih se je tudi izkazalo, da je Pivčeva za prevzem stranke DeSUS imela veliko, izdatno in vsestransko podporo vladnega predsednika Marjana Šarca in njegovega tesnega svetovalca Damirja Črnčeca.

Šarec je Pivčevi sinoči prek družbenih omrežij tudi nemudoma čestital, dr. Gorenak pa je to med drugim pospremil z besedami:

“Vsak korak Pivčeve v smeri približevanja Šarcu bo pomenil korak v smeri izhodnih vrat iz državega zbora in obratno: vsak korak Pivčeve v smeri utrjevanja stranke DeSUS bo pomenil več možnosti za nov mandat stranke DeSUS v državnem zboru.”

Poslanci v državnem zboru so sicer večinsko podprli Erjavca in ne Aleksandre Pivec. Poslanca Roberta Polajnarja pa na kongres sploh ni bilo. Ob vsem tem se postavlja veliko vprašanje, kakšno bo njihovo sodelovanje s Pivčevo v prihodnje. Doslej ga ni bilo. Navsezadnje je Karl Erjavec po velikem porazu sinoči napovedal tudi odstop z mesta ministra za obrambo. Poslanci bodo morali izbrati novega in ponoviti vajo kot je bila v primeru Angelike Mlinar (SAB), ki je ministrica postala za las, za en glas razlike, z izdatno podporo Jelinčičeve SNS. Prav tu pa se lahko še zelo zaplete.

Za konec. Predstavnik Pokrajinskega odbora za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje je včeraj na kongresu stranke DeSUS v Ljubljani napovedal, da bodo člani tega odbora večinsko glasovali za Karla Erjavca. Glasovanje je bilo nato tajno.

Novoizvoljeni člani sveta stranke (tudi te so včeraj izvolili), ki jih bomo lahko pocukali za rokav, če se napovedi stranke DeSUS o 1000 evrih pokojnine ne bodo uresničile, so:

Vir: DeSUS

M. P.