Pravnik: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

(vir: arhiv)

Poročali smo že, da je vlada zdravnikom kar z odlokom naložila, katere naloge morajo opravljati v času stavke, čeprav so lahko te obveznosti določene le z zakonom, kar je med pravniki že naletelo na prve odmeve.

 

Pravnik Janez Stušek je tako za Novo24TV ocenil, da je vlada “pogrnila” pri pravnih osnovah. “Vse pravice in obveznosti (gre za osnove pravoznanstva) mora določati zakon. Podzakonski akt lahko ureja zgolj operacionalizacijo le teh. Torej obveznosti, ki jih nekdo nekomu nalaga, v tem primeru vlada zdravnikom, je zadeva zakonske materije,” je dejal Stušek.

Stuška so novinarji spomnili tudi na izjavo Nataše Pirc Musar, ki je v času prejšnje vlade ocenila, da je bilo sprejemanje odlokov v času pandemije pravno huliganstvo. “Če je bilo takratno sprejemanje odlokov, v času izrednih razmer (kljub temu, da niso bile formalno razglašene), pravno huliganstvo, potem gre v tem primeru za pravno huliganstvo na kvadrat. Danes teh izrednih razmer ni, epidemije ni, imamo le vlado, ki ne uspe organizirati niti prave pogajalske skupine,” je dejal Stušek.

Ali bi morala torej Zdravniška zbornica Slovenije ali sindikat Fides podati zahtevo za presojo ustavnosti vladnega odloka? “Lahko bi jo vložili tudi poslanci, predvsem pa pogrešam opozorila vseh tistih, ki so se v preteklosti med epidemijo covida-19 oglašali, sedaj pa so tiho. Ena izmed definicij neenakosti je, če enake ali podobne primere obravnavaš neenako. Torej si tiho, ko ti ustreza, in glasen, ko ti to ne ustreza,” je še dejal.

A. V.