Vlada določila lokaciji za dva nova migrantska centra

Migranti v Sloveniji (vir: arhiv).

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je na četrtkovi seji vlade sprejela sklep, s katerim je določila, da bodo na Obrežju in Središču ob Dravi vzpostavili izpostavi azilnega doma, na zemljiščih, ki so v lasti občin. Vse to počnejo brez sodelovanja občin in državljanov, migrantske centre nam vsiljujejo. O novih migrantskih centrih ni obveščena niti Policija. Sklep pa pomeni novo povabilo migrantom v Slovenijo.

Ali se bodo ustavili pri centrih v Obrežju in Središču ob Dravi je veliko vprašanje, vlada za leto 2024 za migrante načrtuje kar 50,6 milijona evrov (sedemkrat več kot je bilo za te namene porabljenih v letu 2021).

O vzpostavitvi migrantskih centrov po Sloveniji je že pred tedni govoril Robert Golob. Povedal je, da bodo breme migraciji porazdelili tudi po preostanku Slovenije, ne samo po Ljubljani. O lokacijah pa da ne bo govoril, da ne nastane dodatna težava. Po mnenju zdajšnje vlade naj bi bile ilegalne migracije težava celotne Slovenije. Golob je dejal, da ima vlada lokacije za migrantske centre že določene, aktivirala jih bo v letu 2024.

Ker vlada na lastno pest in brez posvetovanja z državljani sprejema ilegalne migrante, je Janez Janša napovedal veliki protest 21. marca.

Prvi udarci

Zdaj so v vladi udarili in v sklepu zapisali, da se izpostavi azilnega doma za migrante, ki izražajo namero za podajo prošnje za azil in prosilce za azil vzpostavlja “za čas trajanja višje sile, vendar največ za tri leta”. Navedli so še, da je “vzrok za prihod in porast nedovoljenih migracij zunanji in naj Slovenija nima vpliva”.

Slednje seveda ne drži. Vlada se spreneveda. Znano je, da se je število nezakonitih prehodov meje povečalo po nastopu te vlade, ko je Golob migrante dobesedno povabil v Slovenijo s tem, ko je napovedal odstranitev ograje na meji. V primeru migracij pa gre predvsem za ekonomske migrante, ogrožena je tudi naša varnost. Analize kažejo, da ilegalni migranti ne prihajajo na delo, pač pa na t. i. socialne transferje, dela le okoli 4 odstotke vseh prišlekov.

Župan Molan: Nov azilni center prinaša povsem novo situacijo, občani na nogah

Brežiški župan Ivan Molan je za Nova24TV povedal, da so “bili občani izjemno nezadovoljni že zaradi sami migrantskih prehodov, vprašanje pa je, kaj bi šele prinesel nov azilni center, ki prinaša povsem novo situacijo. Dejal je še, da v občini “nimajo nobenih informacij, ne dobimo nobenega sklepa”. V Brežicah bodo na to temo v torek imeli izredno sejo občinskega sveta. Izredno sejo bosta imeli tudi dve krajevni skupnosti (Velika Dolina in Obrežje), kakšne sklepe bodo sprejeli, bomo pa videli v ponedeljek in torek”.

Vse informacije, ki jih je o zadevi prejel, jih je prejel po seji vlade – klic direktorice Urada za migracije, ki ga je o tem obvestila. Na prošnjo po dodatnih informacijah pa je odvrnila, da še nima podpisanega sklepa in da tudi oni potrebnih informacij še nimajo. Presenečena je tudi Policija.

Župan je še dodal, da se z azilnim centrom vzpostavljajo neke nove razmere, ki jih trenutno sploh še ne moremo oceniti. Ne vemo, kaj bo to pomenilo. Poleg azilnega centra se že tako ali tako na Obrežju načrtuje tudi registracijski center, ki bi lahko dnevno sprejel do 900 ilegalnih migrantov, še azilni center pa bi bil “za nas čudna oziroma nesprejemljiva stvarnost”.

V nadaljevanju je še dodal, da so razmere za lokalne prebivalce že zdaj “izjemno nelagodne in neprijetne”, ker se tujci sprehajajo po dvoriščih in vaseh.

Azilanti enake pravice kot državljani

Stvar je tudi v tem, da imajo azilanti enake pravice kot vsi državljani – se lahko prosto gibljejo, otroci morajo v šolo, zagotovljeno imajo zdravstveno oskrbo, od države prejmejo celo denar, da lahko gredo v trgovino, gostilno itd. V kraju, kot je Obrežje, je takšna situacija povsem nepredstavljiva, ne vedo, kako bi zadeva delovala. Trenutno večjih težav s migranti zaenkrat sicer ni, saj so tam predvsem prehodno, policija jih odpelje dalje …

Župan Ivan Molan zaenkrat ne more potrditi, ali bodo občani organizirali tudi protest. Ne ve, kako bodo lokalni prebivalci reagirali, so pa zelo nezadovoljni in vznemirjeni. Izjemno so nezadovoljni že zaradi samih migrantskih prehodov, zato jih močno skrbi, kaj bi šele prinesel nov azilni center.

Sklep 93. redne seje vlade z dne 29. februar 2024, ki je tudi novo povabilo nezakonitim migrantom v Slovenijo:

Robert Golob pred tedni o migrantih in migrantskih centrih:

A. L.