Poziv bolnikom in sodržavljanom v zvezi s pandemijo COVID-19

Dvanajst slovenskih priznanih zdravnikov je objavilo poziv bolnikom in sodržavljanom v zvezi s pandemijo COVID-19, vsi so člani civilnodružbenega gibanja, ki je usmerjeno k skupnemu cilju tako zdravnikov in medicinskega osebja na eni, kot pacientov in celotnega prebivalstva, torej potencialnih in bodočih pacientov, na drugi strani. Ta cilj in smisel je pacientovo zdravje ter učinkovita in poštena pot do njega.
V pozivu so zapisali:

“Pandemija z okužbo, ki jo povzroča virus Sars-CoV-2, se je konec lanskega leta začela na Kitajskem in v vsega nekaj mesecih prenesla na cel svet. Do sedaj se je okužilo 27,5 milijona ljudi, 895 tisoč je bolezni podleglo. Tudi Slovenija ni izvzeta. Okužilo se je 3200, umrlo pa 135 naših sodržavljanov.

V zadnjih tednih opažamo, da se v sredstvih javnega obveščanja, predvsem pa na socialnih omrežjih v zvezi s pandemijo in s priporočenimi zaščitnimi ukrepi pojavljajo dezinformacije. Z njimi poskušajo nekatere skupine in posamezniki sejati dvom v smiselnost in učinkovitost preventivnih ukrepov, ki jih izvajajo javne zdravstvene službe povsod po razvitem svetu.

Vsak posameznik lahko s preprostimi ukrepi in odgovornim ravnanjem veliko prispeva v boju zoper to nalezljivo in potencialno smrtonosno boleznijo.

Naše bolnike in sodržavljane zato pozivamo:

 • ne nasedajte lažnim novicam in ljudem, ki širijo dvome in teorije zarot o bolezni Covid-19;
 • posebno skrb namenite zaščiti starejših in ranljivih skupin prebivalcev
 • upoštevaje navodila strokovnjakov in NIJZ;
 • uporabljajte zdravo pamet in izvajajte vse ukrepe, s katerimi se zmanjša možnost prenosa okužbe:
  • nosite maske v zaprtih prostorih in tudi na prostem, če je gneča
  • razkužujte roke, kjerkoli je priložnost,
  • izogibajte se stikom z ljudmi, ki niso člani vašega gospodinjstva, na manj kot 1.5 metra
  • namesto stiska rok pri pozdravu pokimajte ali uporabite dotik s komolcem
  • izogibajte se prireditvam, ki ne izpolnjujejo načel varnega druženja in nimajo odobritve NIJZ

Zdravljenje bolnikov s COVID-19 zelo bremeni zdravstveni sistem. Zaradi širjenja epidemije in dodatnih zaščitnih ukrepov so prizadeti tudi bolniki, ki čakajo na obravnavo in niso zboleli za koronavirusom SARS-CoV-2.

Z navedenimi ukrepi lahko vsak posameznik pomaga preprečiti ukrepe izolacije in prispeva k zmanjšanju stroškov dolgotrajnega zdravljenja bolezni, s čimer bo prihranjen skupno zbrani denar za zdravstvo. Omogočeno bo tudi zdravljenje tistim bolnikom, katerih zdravljenje ne more biti odloženo.

S to izjavo podpiramo tudi vse zdravnike, zdravstveno osebje in ostale državljane, ki z izpostavljanjem v medijih in na socialnih omrežjih pozivajo k odgovornemu ravnanju in s tem pomagajo preprečevati širjenje bolezni Covid-19.”

Podpisniki: Beltram Matej, Brecelj Erik, Kalan Gorazd, Kališnik Matija, Krkovič Matija, Mrevlje Blaž, Noč Marko, Muževič Igor, Podnar Simon, Vesel Samo, Vranič Andrej in Zevnik Krištof

Vir: www.zdravstvo.si

C. R.