Potrjeno: Usmrčena krava poškodovana pri odvzemu

Tako so mučili živali, ko so jih nalagali na kamion. Med noge krave je bila zapletena žica. (vir: arhiv)

Doslej ugotovljeni stroški nezakonitega odvzema 24 govedi na kmetiji Možgan pri Krškem znašajo okoli 37 tisoč evrov, višina stroškov še ni dokončna. Zdaj je tudi potrjeno, da se je krava, ki so jo morali po vrnitvi na kmetijo Možgan usmrtiti, poškodovala v času odvzema živali, so objavili v Dnevniku.

Stroški odvzema, ki bodo bremenili davkoplačevalce, so naslednji:

  • 5.298,02 evra za nakladanje in prevoz odvzetih ter nato vrnjenih živali;
  • 29.102,94 evra za oskrbo pri začasnih skrbnikih in za veterinarsko oskrbo;
  • 734,81 evra za pregled zdravstvenega stanja in zdravljenja vrnjenih živali;
  • predvidoma okoli 200 evrov za pregled rejnega stanja vrnjenih živali (račun še ni izdan);
  • 1326,20 evra odškodnine za kravo, ki jo je bilo treba usmrtiti;
  • stroški patološke preiskave usmrčene živali še niso znani. (vir: Dnevnik)

Živali so po nalogu inšpektorice Danuše Štiglic odpeljali na štiri mesta: v okolico Trebelnega, na dve mesti v okolici Velenja in na območje Radeč.

Po podatkih, ki so jih časniku Dnevnik posredovali iz uprave za varno hrano, so Antonu Cvetanu pri Trebelnem za 13 govedi in za 65 dni oskrbe plačali 17.029,96 evra ali dobrih 20 evrov na dan za eno govedo.

Ena odvzeta krava je bila 70 dni v oskrbi Društva za zaščito konj pod vodstvom Natalije Nedeljko, na območju Velenja. Gre za kravo, ki si jo je “za svojo” izbrala aktivistka Valerija Podgornik iz Krškega. Društvo je prejelo 1.348,10 evra ali 19,30 evra na dan.

Stroški oskrbe za preostalih 10 govedi so bili 10.724,88 evra ali 1.072,49 evra po govedu. Ministrstvo za kmetijstvo vztraja, da bomo stroške pokrili davkoplačevalci.

Odvetnik Možganovih Franci Matoz je hkrati napovedal, da bo vložil tožbo zoper državo in inšpektorico Danušo Štiglic. Slednja je namreč pri odvzemu kršila številne zakone in zagrešila vrsto postopkovnih napak.

Dnevnik še navaja, da je bilo Društvo za zaščito konj močno vpeto pri nezakonitemu odvzemu. Spomnimo. Natalija Nedeljko, tudi prijateljica Tine Gaber, je takrat vpetost društva v to tudi za naš portal “odločno zanikala”. Inšpektorica Danuša Štiglic pa je, po navedbah Dnevnika, v odločbi zapisala, da ji je prav to društvo priskrbelo seznam kmetij, ki so prevzele te živali. Trije člani tega društva pa so na kraj odvzema prišli hkrati z inšpektorico.

Spomnimo še, da je Robert Golob pred približno letom dni poklical Štiglicevo in ji ponudil vodenje Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Veterinarji so se temu odločno uprli, iz tega imenovanja ni bilo nič.

Da je Danuša Štiglic varovanka Roberta Goloba in njegove spremljevalke pa je razvidno tudi iz tega, da so jo z mesta inšpektorice v novomeški območni enoti premestili na delovno mesto v okviru ministrstva v Ljubljani. Za svoje dejanje, ki ni bilo edino v njeni delovni praksi, pa je dobila zgolj opomin. In bila v bistvu za svoja početja tudi nagrajena.

Tako je bilo sredi novembra 2023:

Kraja goveda, nezakonit odvzem, Danuša Štiglic, domnevna inšpektorica (vir: arhiv)
Valerija Podgornik iz Društva za zaščito konj med odvzemom živine. Eno si je izbrala zase, ker jo je domnevno tako milo gledala in prosila. (vir: arhiv)
FOTO: zasebna fotografija iz kmetije Možgan na dan odvzema
Odvzem goveda na kmetiji Možgan (foto: kmetija Možgan)

Vir: Dnevnik in drugo

M. D.