Migrantska kriza 2024: Da bodo azilni domovi začasni, je le floskula slovenske vlade

Italijanski nadzor na italijansko-slovenski meji. (Vir: arhiv)

Po nedavnem srečanju notranjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije na Brdu pri Kranju za klepetanje o Balkanski migrantski krizi, je naš minister Poklukar izpostavil, da smo “Skupaj močnejši” ter da je treba “opozoriti tudi, da v tem trenutku nezakonite migracije poganja tihotapstvo, tihotapstvo cveti na zahodnobalkanski poti …”.

Ob tem je minister Boštjan Poklukar pozabil poudariti, da Italija od lanske jeseni enostransko na naši zahodni meji rešuje problematiko Balkanske migrantske poti, zato je zaprta notranja Schengenska meja med Hrvaško in Slovenijo.

Minister Poklukar je tudi pozabil poudariti, da predsednica RS Nataša Pirc Musar pospešeno izdaja predsedniške pomilostitve za tihotapce, nedavno pa je bila spremenjena tudi zakonodaja s strani Vlade Republike Slovenije, zaradi prenatrpanosti zaporov s tihotapci, da bodo te še prej predčasno spuščali iz zaporov. Močan signal skozi Balkan, v Sloveniji ste varni, dokler nam jih vozite gor.

V prvi polovici meseca je italijanski minister Matteo Piantedosi predstavil rezultate italijanskega nadzora zahodne slovenske meje. Od oktobra 2023 je bilo zavrnjenih 1.352 ilegalnih migrantov nazaj v Slovenijo, kar je vladi v Ljubljani poslalo zadosten signal za pripravo dodatnih nastanitvenih azilnih kapacitet na naši vzhodni meji.
Zato bo tudi prva uradna komunikacija lokalnim skupnostim, kjer bodo novi azilni centri, da bodo tam srečanja šele ta torek, po besedah ministra Poklukarja.

Migranti bodo vse težje pronicali naprej na zahod

Zato tudi floskula o začasni azilni domovi trenutno, kljub poplavi javnih razpisov za ureditev lokacije azilnih domov za večje število potencialnih azilantov, očitno za daljše obdobje, ki bodo vse težje pronicali naprej na zahod.

Kakršne koli upe Hrvaške, da bi Italija vsaj do poletja ponovno odprla interno Schengensko mejo s Slovenijo, je takoj po obisku italijanskega ministra Antonia Tajanija v Zagrebu iz Rima v Furlanijo-Julijsko krajino spremenila v prah Giorgia Meloni, ki je svojo volilno bazo na vzhodu Italije pomirila, da se bo nadzor na meji z Balkanom umaknil šele z ukazom iz Rima, skladno z italijanskimi potrebami in ne prej na željo kogarkoli.

Azilni domovi za ilegalne migracije na vzhodu države bodo! Vsa morebitna vprašanja pa minister Poklukar zavrača z različnimi mantrami, tudi tistimi glede varnosti in varovanju državljank ter državljanov na območju azilnih domov.

Mantro, da bodo na problematična migrantska območja iz drugih Policijskih uprav napotene dodatne enote, je minister Poklukar ponavljal že leta 2019 in že takrat je pozabljal, da bo posledično varnost državljank in državljanov Republike Slovenije ogrožena tudi zaradi pomanjkanja policijskih kadrov po celotni Sloveniji.

Leta 2019 se je ta problem uredil z zaposlitvijo dodatnih 300 policistov, po besedah pristojnih pa so številke policijskih kadrov po celotni državi že sedaj močno podhranjene, dodatno razporejevanje kadrov na problematična območja pa bo samo dodatno obremenilo že tako raztegnjene omejene policijske delovne kapacitete.

Napoveduje se burna sezona

Glede na statistične podatke za zgolj prva dva meseca letos pa se že napoveduje burna in številna sezona na področju ilegalnih migracij. Policija bi lahko glede na že pričakovani in napovedani povečan obseg dela z ilegalnimi migracijami čez Slovenijo to sezono že sedaj od Vlade RS zahtevala primerno plačilo za oteženo delo in slabe pogoje dela. Tožilci in sodniki, ki tihotapce predčasno spuščajo nazaj na prostost ter s tem še povečujejo delo Slovenski policiji, že zahtevajo več za svoje delo. Zakaj bi morali biti policisti primorani v tišino in dodatno garanje, kljub povečanemu obsegu dela, ki se že napoveduje?

Seštevek prvih dveh mesecev skupaj dosega številko iz lanskega julija, ko so kapacitete po besedah ministra Poklukarja v Ljubljani in Logatcu začele pokati po šivih. Na očiten vroč začetek sezone ilegalnih migracij 2024, kako hitro bosta poleg Ljubljane in Logatca pokala po šivih tudi azilna domova Središče ob Dravi in Slovenske Konjice?

Migranti po mesecih (vir: policija)

Viri:

Giorgia Meloni, predsednica italijanske vlade. (vir: Zajem zaslona)

Avtor: SCIP