Potrdili 17 okužb, novo v Novem mestu

(vir: pixabay.com)

Včeraj so opravili 1058 testiranj na novi koronavirus in laboratorijsko potrdili 17 novih okužb. V bolnišnicah je bilo 23 obolelih, pri tem so eno osebo sprejeli na novo, dva pa sta bila dva na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili eno osebo s covidom-19, ena oseba pa je umrla.

Nove okužbe so včeraj potrdili v enajstih občinah, in sicer:

Ljubljana (7), Grosuplje (1), Kamnik (1), Novo mesto (1), Koper (1), Medvode (1), Šenčur (1), Renče – Vogrsko (1), Šentjur (1), Starše (1) in Žalec (1).

V Jugovzhodni Sloveniji je trenutno 11 aktivnih okužb, in sicer v občinah Novo mesto 3, Črnomelj 2, Ribnica 5 in Kočevje 1.

Včeraj okuženi se uvrščajo v naslednje starostne skupine:

  •   0 do 4 leta: 1
  • 15 do 24 let: 5
  • 25 do 34 let: 4
  • 35 do 44 let: 1
  • 45 do 54 let: 1
  • 55 do 64 let: 3
  • 65 do 74 let: 2

V Domu starejših občanov (DSO) Novo mesto so v petek potrdili okužbo pri eni od negovalk, ki se je vrnila z dopusta v Franciji, v ponedeljek je nato šla v službo, v sredo pa se je slabo počutila in delovno mesto predčasno odpustila. Testiranje je nato pokazalo, da je bila okužena s koronavirusom.

Nato so v soboto opravili testiranja še pri treh sodelavkah, ki so bile z okuženo v isti izmeni. Testi so bili negativni. Dvanajstim, ki so bile z okuženo v stiku, pa so odredili izolacijo, oddelek, na katerem je okužena delala približno dva dni in pol, pa so spremenili v sivo cono. Dom, kjer je 345 oskrbovancev, so zaprli za obiske.

Včeraj pa so vzeli brise 57 stanovalcem negovalnega oddelka, kjer je okužena delala. Po zvečer prejetih izidih so pristojni pregledali 56 brisov in za te ugotovili, da so negativni. Kako je s 57. brisom, direktorica Milena Dular za STA še ni vedela. Zagotovila pa je, da za zdaj ne kaže, da bi se kdo od omenjenih stanovalcev počutil slabše oz. da nihče nima kakšnih znakov okužbe.

Direktorico DSO Novo mesto Mileno Dular smo zato danes vprašali, ali je nova okužba v Novem mestu tista, ki jo je sinoči navajala kot 57 in izidi še niso bili znani. Ker sta bili v zadnjih dveh dneh potrjeni tudi dve okužbi pri osebah s prebivališčem v Črnomlju, nas je še zanimalo, ali gre morda za kakorkoli povezane okužbe z DSO Novo mesto. Ko bomo prejeli odgovor, ga bomo objavili.

Podatki za včeraj so naslednji:

Skupno  je bilo v Sloveniji potrjenih 2272 okužb. Trenutno aktivnih je 171 primerov. S covidom-19 je umrlo 129 oseb.

Vir: Vlada RS (Twitter) in covid-19.sledilnik

C. R.