Vse več opozoril o izogibanju 14-dnevni karanteni

Fotografija je simbolična. (Foto: policija.si)

Iz nekaterih dnevnih policijskih poročil je razvidno, da posamezniki iz držav, ki so na rdečem seznamu, slovensko južno mejo prehajajo tudi na območjih, kjer za to nimajo ustreznih dovoljenj.

V zadnjih dneh so tako policisti odkrili več tujih državljanov iz Bosne in Hercegovine (BiH), ki imajo začasna bivališča v Sloveniji, mejo pa so prestopili na prej opisani način.

V takšnih primerih policisti tuje državljane oglobijo. Vendar to ni vse. BiH se nahaja na rdečem seznamu držav, zato mora biti za osebe, ki pridejo iz te države, po vstopu v Slovenijo odrejena 14-dnevna karantena.

Dogaja se tudi, da se nekateri, ko prestopijo slovensko mejo in jih pri tem zalotijo policisti, raje vrnejo na Hrvaško in nato napotijo nazaj proti domu v BiH. Vsaj takšni so bili zadnji odkriti primeri.

Če jih policisti ne zasledijo, pa nadaljujejo pot na naslove svojih začasnih prebivališč v Sloveniji. Zato nekateri že opozarjajo, da to ni ravno pošteno. Do nikogar.

Spomnimo. 14-dnevna karantena se odredi vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah s poslabšano epidemiološko situacijo (t. i. rdeči seznam) in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav.

Na rdeči seznam držav je trenutno uvrščenih 58 držav s poslabšano epidemiološko situacijo, med njimi so tudi Severna Makedonija, Kosovo, Srbija, Črna gora ter Bosna in Hercegovina.

Stvari so v Sloveniji dobro premišljene, epidemiološko stanje z novim koronavirusom oziroma covidom-19 v državah z rdečega seznama je namreč potrjeno zelo slabo.

Za države na območju nekdanje skupne države so podatki naslednji (število potrjenih okuženih oseb na milijon prebivalcev):

  • Kosovo:                          163,9
  • Bosna in Hercegovina:       92,8
  • Črna gora:                        89,5
  • Srbija:                              42,6
  • Severna Makedonija:         37,3
  • Hrvaška:                            8,8
  • Slovenija:                          5,0

Podatki so na dan 5. avgusta, po tem datumu se je število potrjenih okužb v teh državah praviloma le še povečevalo. (vir: covid-19.sledilnik).

Vse to pomeni, da Slovenija epidemijo z novim koronavirusom res obvladuje. Ukrep 14-dnevne karantene pa tudi ni bil sprejet zato, da bi nekomu nekaj oteževali, pač pa v dobro vseh nas. Tudi tistih, ki so v Sloveniji samo na začasnem delu, stalno prebivališče pa imajo drugje.

Podatki so naslednji:

Vir: covid-19.sledilnik.

C. R.