Potniški reaktivec prihaja v Dolenjske Toplice

Bombardier CRJ-200 ER (vir: Wikipedija)

“Noč med 5. in 6. avgustom se bo z gotovostjo zapisala v zgodovino naše mlade države. V družinskem podjetju FerroČrtalič, kjer že več kot 55 let razvijajo in proizvajajo stroje za površinsko obdelavo, bodo namreč v začetku avgusta poskrbeli za nepozabno popestritev dogajanja na slovenskih cestah,” so zapisali na spletnem portalu Občine Dolenjske Toplice.

Jutri ponoči se bo namreč zgodil (najbrž) najbolj nenavaden izredni prevoz v zgodovini samostojne Slovenije: z brniškega letališča bodo namreč s kar tremi posebnimi vozili v njihovo podjetje na Selih pripeljali potniško letalo.

Ker snujejo in razvijajo najnaprednejše rešitve za obdelavo površin v letalski industriji, s katerimi zagotavljajo večjo varnost potnikov v zračnem prometu, so o podvigu razmišljali že dalj časa, pred kratkim pa se jim je ponudila enkratna priložnost za pridobitev čisto pravega potniškega letala.

Gre za letalo Bombardier CRJ 200ER, ki je zadnjih 17 let, preden je pristalo v hrambo na Brniškem letališču, prevažalo potnike po ZDA, Mehiki in Sudanu. Z brniškega letališča bo še zadnjič, tokrat po kopnem, odpotoval do svojega novega doma v Dolenjskih Toplicah.

Letalo bo pri FerroČrtalič ključnega pomena za nadaljnji razvoj podjetja in bo služilo raziskavam in razvoju novih inovacij na področju rešitev in tehnologij v letalski industriji.

Po prihodu in postavitvi bo sledila faza urejanja, ki po zahtevnosti ne bo nič manj zahtevna od samega prevoza. Predvidevajo tudi, da bo letalo dodatna zanimivost bogate turistične ponudbe topliških krajev.

Bombardier CRJ-200 ER (vir: JetPhotos)

C. R.