Pošta v Sloveniji ne najde poštarjev. Namig: pošljite prošnjo

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Pošta Slovenije išče poštarje na območju nekdanje skupne države, menda naj bi bil v Sloveniji primanjkljaj zainteresiranih za to delo. Po poizvedovanju pa se je izkazalo, da gre za vodeno akcijo, spodbujeno z ukrepi trenutne slovenske vlade.

Ker je težko verjeti, da v Sloveniji ob okrog 100 tisoč brezposelnih (uradno in neuradno) naj ne bi bilo zanimanja za delo poštarja, ki navsezadnje niti ni tako slabo plačano, smo vodstvu Pošte poslali več vprašanj. Zanimalo nas je, ali primanjkljaj zanimanja za poštarje velja tudi za Dolenjsko in Kočevsko-ribniško območje ter Belo krajino. Vprašali smo še, ali bodo tujce zaposlili tudi na našem območju.

Odgovorili so nam, da se “v Sloveniji podjetja v zadnjem času srečujejo s pomanjkanjem primernih kadrov, v Pošti Slovenije pa primanjkuje zaposlenih na področju dostave.” To velja tudi za naše območje. Dodali so, da zadnjih nekaj mesecev intenzivno iščejo ustrezne kadre, tako prek Zavoda RS za zaposlovanje kot na kariernih sejmih, oglašujejo prosta delovna mesta in podobno.

Navajajo, da je v Sloveniji za delo poštarjev premajhen odziv, zato so se odločili za  dodaten ukrep zaposlovanja tujih državljanov. Iščejo jih predvsem na območju republik nekdanje skupne države.

Razlog za zaposlitve teh naj ne bi bil “v cenejši delovni sili, ampak v pomanjkanju zaposlenih na področju dostave”.

Po doslej znanih podatkih v razpisih v drugih republikah tudi ne postavljajo pogoja znanja slovenskega jezika. Iz Pošte so nam pri tem odgovorili, da zakon o zaposlovanju in delu tujcev ne določa obveznosti znanja slovenskega jezika. Obvezno znanje tujega jezika pa ni zapisano niti v internih aktih Pošte.

Iz odgovorov vodstva Pošte je še razvidno, da bodo zaposlene “tuje državljane” vključili v program Začetna integracija priseljencev – ZIP. Dodajajo, da gre za  brezplačni program učenja slovenskega jezika, v katerega so vključene tudi vsebine poznavanja slovenske družbe. Pri tem so omenili še nekatera druga slovenska podjetja, ki kadre za zaposlovanje že iščejo v republikah nekdanje skupne države. S tem so razkrili, da gre za vodeno akcijo s strani vladajoče politike. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč že izbralo izvajalce po Sloveniji, ki izvajajo tečaje učenja slovenskega jezika.

Stvari je ob približno 100 tisoč brezposelnih Slovencev in Slovenk težko razumeti. No, uradna številka brezposelnosti je nižja, vendar je znano, da vsi niso zajeti v uradnih evidencah ali pa jih zaradi različnih razlogov črtajo iz teh.

Iz Pošte Slovenije so nam sporočili naslednje podatke:

  • povprečna bruto plača pismonoše je 1.163,18 EUR;
  • neto izplačilo je 809,34 EUR;
  • Skupaj z malico in prevozom znaša znesek izplačila 952,97 EUR.

Delavec prejme tudi regres za letni dopust v višini 931,41 EUR in poslovno uspešnost  v višini 209,96 EUR. Povprečna bruto plača v Pošti Slovenije je 1.468,94 EUR oz. neto 990,76 EUR. Zaposlenih imajo okoli 2.500 pismonoš.

Predlagamo, da vsak, ki ga to delo zanima, pošlje prijavo/prošnjo na naslov Pošte Slovenija. Če bo zavrnjen, pa predlagamo, da nas na naš elektronski naslov obvestite o tem.

C. R.