Poslanska skupina SDS obiskala štiri dolenjske občine

Poslanska skupina SDS je današnji delovni obisk na Dolenjskem začela v Žužemberku.

Skupina poslancev ⁦Slovenske demokratske stranke (SDS) je bila danes na delovnem obisku na Dolenjskem, obiskali so štiri občine. Najprej so se ustavili v Žužemberku, nato v Mirni Peči, Novem mestu in na koncu še v Šmarjeških Toplicah.

To je bil drugi terenski obisk poslancev in poslank SDS v tem mandatu.

V Žužemberku sta poslansko skupino sprejela predsednik Občinskega odbora SDS Bojan Vidmar in župan občine Žužemberk Jože Papež, ki je bil izvoljen tudi s podporo SDS. Nato so si na Dvoru pri Žužemberku ogledali Železo-livarski muzej, ki ga je podprlo tudi kulturno ministrstvo vlade Janeza Janše. Obiskali so še obrat družinskega podjetja Kovinska Galanterija Novinc, kjer sta poslance gostoljubno sprejela Stanka in Stanko Novinc, direktorja podjetja.

Z obiskom so nadaljevali v Mirni Peči, kjer so si ogledali muzej dveh slovenskih velikanov Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Poslance in poslanke sta toplo sprejela vodja muzeja Ljudmila Bajc in župan Mirne Peči Andrej Kastelic, sicer izvoljen tudi s podporo SDS.

V Novem mestu so se sestali z županom mag. Gregorjem Macedonijem, ki jim je predstavil tako uspešno gospodarstvu, pa tudi nekatere težave, ki jih imajo v regiji.

Janez Janša je nato izrazil veselje nad številnimi spodbudnimi podatki, ki so jih dobili od članov SDS, županov štirih občin in gospodarstvenikov, ki so jih obiskali. Razvoj regije je dober, razvijajo se družinska podjetja, gledajo v prihodnost in pričakujejo merila za vse enako.

Poudaril je, da je Dolenjska v slovenskih razmerah cvetoča gospodarska regija, “v večjem delu ima tudi pozitivno demografsko sliko, kar je v bistvu najpomembnejše”. To pomeni, da imajo župani sladke skrbi, ko je treba zagotavljati prostore v vrtcih, nove kapacitete v osnovnih šolah, zdravstvenih domovih itd. V določenih krajih, ki so jih obiskali, pa so naleteli tudi na nekatere probleme, ki imajo daljšo brado. Pri tem je Janez Janša izpostavil romsko problematiko. Opozoril je, da je treba pripraviti ukrepe, ki bodo dali trajne rešitve. Med drugim otroških dodatkov in socialnih podpor ne more biti, če ni izobraževanja. “Saj kdor ne pošilja otroka v šolo, nima pravice do socialne podpore,” je poudaril Janša.

Spomnil je, da je prejšnja vlada pripravila nabor ukrepov, kar se je nato zaustavilo. Zdaj pa bodo problem znova prenesli v državni zbor. SDS je s 27 poslanci in poslankam namreč zelo dejavna tudi v tem mandatu.

Poslanci in poslanke SDS so današnji terenski obisk zaokrožili z ogledom vodarne v Šmarjeških Toplicah, kjer so jih sprejeli župan Šmarjeških Toplic Marjan Hribar, direktor komunale Novo mesto Bojan Kekec in člani Občinskega odbora SDS Šmarješke Toplice.

V SDS so odgovarjali tudi na nekatera vprašanja novinarjev. Med drugim je bilo vprašanje, kakšno je njihovo stališče do sklepa vlade prejšnji teden, da država ne bo pokrila višjih stroškov, ki jih imajo občine z vrtci, menda tega občine ne potrebujejo, vrtci pa da bi morali biti zaradi višje povprečnine celo cenejši. Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, je nato predstavila stališče SDS, da bi glede na draginjo država morala občinam nameniti dodatna sredstva, povprečnina namreč ni dovolj visoka.

Poslanka Anja Bah Žibert, izvoljena na Dolenjskem, je še spomnila na čas vlade Janeza Janše. “Ne samo, da so se povprečnine dvignile, občine so dobile še dodaten denar,” je poudarila.

Obisk družinskega podjetja Novinc v Dvoru pri Žužemberku.
Obisk v Mirni Peči
Izjava za javnost v Novem mestu. Od leve: poslanka Anja Bah Žibert, župan Gregor Macedoni, Jelka Godec, Bojan Kekec in Janez Janša
Obisk v Šmarjeških Toplicah

Foto, vir: PS SDS, Twitter

A. L.