Ponesrečeno jamarko po 30 urah reševanja prinesli na površje

Reševalci so bili na delu od sobote zvečer. V celonočni akciji je sodelovalo 48 jamarskih reševalcev. Foto: vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk

Reševalci so  po 30 urah prizadevanj iz jame blizu Cerknice uspešno rešili 33-letno jamarko iz Jamarskega društva Rakek, ki se je tam ponesrečila v soboto zvečer. Na površje so jo reševalci na nosilih prinesli štiri ure in pet minut po tem, ko so začeli zahtevno pot s kraja nesreče, ki se je pripetila na globini približno stotih metrov.

Nato so jamarko z reševalnim vozilom prepeljali do Cerknice, kjer je že čakal helikopter Slovenske vojske in poletel v Univerzitetni klinični center v Ljubljani.

Poškodovanko so iz jame potegnili okoli četrte ure zjutraj, je za medije sporočil vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek. Več bo znano po izjavi za javnost, ki bo predvidoma danes okoli 12. ure v Cerknici.

Ponesrečena jamarka je bila v skupini šestih jamarjev Jamarskega društva društva Rakek, ki je raziskovala doslej še neznane dele novoodkrite Vranjedolske jame. V globini okrog sto metrov ji je na glavo padel večji kamen, ji razbil čelado in jo hudo poškodoval. Jamarka je bila sicer zelo izkušena z več kot desetletjem dolgo jamarsko dobo.

Po nesreči je eden izmed skupine jamarjev odhitel iz jame po pomoč, ostali pa so ostali pri njej in ji pomagali. Ves čas po nesreči je bila nezavestna, vendar po kasnejših ugotovitvah zdravnika odzivna na bolečinske dražljaje. Iz jame so jo prenesli po večurnem širjenju rovov, kar je bilo potrebno za prenos nosil.

Reševalna akcija (Vir: Zajem zaslona, TV Slovenija)

M. D.