Ponekod na jugovzhodu države takšnega pomanjkanja padavin ni bilo že od leta 1961

Vir: pixabay.com

Jugovzhod države, zlasti Dolenjska in Bela krajina, se v zadnjem času sooča s kroničnim pomanjkanjem padavin. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je denimo v Novem mestu v vegetacijski sezoni, ki traja od začetka aprila do konca junija, padlo le 186 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je najmanj od leta 1961. Ponekod je v istem obdobju padlo še manj dežja – na letališču Cerklje ob Krki denimo le 171 milimetrov.

Za zdaj tudi nič ne kaže, da bi se lahko stanje v kratkem izboljšalo. Arso za prihodnji teden na nekaterih območjih sicer napoveduje padavine – do 30 milimetrov na kvadratni meter – a to bo le kaplja v morje, saj je zemlja že dodobra izsušena.

Zaradi pomanjkanja padavin kmetje in sadjarji, pa tudi vrtičkarji, beležijo že precejšnje izgube. Po podatkih Arsa so nekatere poljščine zaradi suše že nepovratno poškodovane, kar pomeni, da jih ne more rešiti niti več obilno deževje. Precej kritično je denimo v okolici Šentjerneja, kjer nekateri kmetje poročajo, da so se nekateri pridelki, denimo zelje, buče in podobno, že povsem posušili. Velike izgube beležijo tudi sadjarji, saj so pridelki zastali v rasti, prav tako vrtičkarji, saj so ponekod vrtovi (tam kjer ni bilo dodatnega zalivanja), že povsem opustošeni.

Vpliv sušnega obdobja je po podatkih Arsa opazen predvsem na poljščinah na plitvih in peščenih tleh s slabšo zadrževalno sposobnostjo vode.

Kako kaže za prihodnje dni?

Vremenska napoved sicer pravi, da bo do vključno nedelje še sončno in vroče, popoldne bodo tu in tam možne krajevne vročinske nevihte. V prvih dneh novega tedna bo predvidoma spremenljivo do pretežno oblačno s padavinami in nevihtami, osvežilo se bo. V večjem delu Slovenije lahko od ponedeljka do srede pričakujemo od 10 do 30 litrov dežja na kvadratni meter. V drugi polovici prihodnjega tedna bo predvidoma več sončnega vremena, verjetnost za padavine bo majhna. Nič dobrega se nam torej ne obeta.

M. R.