Pompeo Janši prenesel pozdrave ameriške prve dame Melanie Trump

Slovenski premier Janez Janša in njegov visoki gost, ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta danes na Bledu potrdila dobre odnose med državama in skupne vrednote. “Naše prijateljstvo in strateško partnerstvo raste,” je zatrdil Pompeo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo njegov obisk okrepil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in ZDA.

Premier Janša je na skupni novinarski konferenci po pogovorih podčrtal izjemen pomen, ki ga imajo ZDA v svetu in v odnosu do Rusije in Kitajske. “ZDA vidimo kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti” z novimi oblikami varnostnih groženj, je poudaril in se ZDA tudi zahvalil za podporo med osamosvajanjem in v boju proti komunističnemu totalitarizmu, za svobodo, demokracijo in človekove pravice. “Fašizem, nacizem in komunizem so slovenskemu narodu povzročili veliko gorja in rane, ki jih še vedno celimo,” je dejal Janša. ZDA se je zahvalil tudi, ker so dale zatočišče na sto tisočem Slovencev, “ki so v prejšnjem stoletju v svobodnem svetu iskali varnost in svobodo”. Janša je pohvalil tudi Pompea osebno in predsednika ZDA Donalda Trumpa. “V njegovem delu vidimo podporo vrednotam svobode, vladavine prava, človekovih pravic, človekovega dostojanstva oz. nadaljevanje politike, ki je omogočila padec Berlinskega zidu, železne zavese in ponovno svobodno sodelovanje in povezovanje evropskih narodov,” je še dejal.

Pompeo pa je poudaril, da je kontrast med svobodnim in nesvobodnim svetom danes vse večji. “Svobodne države morajo sodelovati v soočanju s totalitarnimi grožnjami,” je dejal. Pohvalil je slovensko sodelovanje pri sankcijah proti Rusiji zaradi ukrajinske krize. Pompeo pa je med drugim povedal še, da je bil ameriški predsednik Trump zelo vesel, da bo šel v Slovenijo. “Gospa Trump pa je bila še bolj vesela (…) in mi je naročila, naj vam prenesem njene pozdrave,” je dejal Pompeo in napovedal, da ji bo poročal “o tem lepem obisku”, ko se bo vrnil v Washington.

A. M.