Hrvaška podrla absolutni rekord, v Sloveniji razmišljanja o uvedbi karantene

(vir: arhiv)

Na Hrvaškem so včeraj potrdili še 180 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okuženih v sosednji državi od 25. februarja, ko so zabeležili prvo okužbo. Naraščanje okužb na Hrvaškem čedalje bolj vpliva tudi na število okužb v Sloveniji, saj se jih vse več okuži na dopustu na Hrvaškem. Neuradno je na ta način v zadnjih dneh naraslo število okužb predvsem v Črnomlju.

Na Hrvaškem so največ okužb z novim koronavirusom potrdili 11. julija, ko so našteli 140 primerov. V sredo so potrdili 130 novih okužb, včeraj pa 180. Od začetka tedna je so tako zabeležili 446 novih primerov. Hrvaški epidemiologi pojasnjujejo, da gre večinoma za mlade ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom na nočnih zabavah v gostinskih lokalih med počitnicami na obali.

Največ novookuženih je bilo v četrtek na območju Zagreba, kjer so zabeležili 47 novih okužb. Zagrebški štab civilne zaščite je prav tako pojasnil, da je večina novookuženih, 24, v stik z virusom prišla med počitnicami.

Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je zaradi naraščanja okužb na Hrvaškem napovedala, da bodo politiki predlagali “bistveno strožji režim na meji”, omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške.

Najboljši ukrep za zajezitev širjenja okužb iz sosednje države bi sicer bilo zaprtje diskotek na Hrvaškem, kar pa ni v domeni Slovenije, je dejala. Zato je kot možne rešitve izpostavila uvedbo obvezne karantene po povratku iz Hrvaške ali obveznega testiranja na okužbo po vzoru sosednje Italije. Testiranje je po njenih besedah sicer manj učinkovita metoda, a tako bi zajeli vsaj tretjino vnosov.

Strokovna skupina bi po njeni napovedi tak predlog vladi lahko podala “čez kak dan” in dodala, da “bi se kakšna sprememba znala zgoditi prihodnji teden”. Poudarila pa je, da takšna odločitev ni v domeni stroke.

A. M.