Poljče: Novembra 1990 sprejeli najusodnejšo odločitev v zgodovini slovenskega naroda

S sinočnje slovesnosti v Poljčah. (vir: VSO, Twitter)

V Poljčah na Gorenjskem je sinoči potekala slovesnost ob 32. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti, pa tudi srečanje članov in članic poslanskega kluba DEMOS. V Poljčah so novembra 1990 sprejemali najusodnejšo politično odločitev v zgodovini slovenskega naroda ter možnosti, da si narod na plebiscitu 23. decembra 1990 prvič res pisal sodbo sam.

Rezultat tega je samostojna Slovenija.

Dvorana v Poljčah je bila natrpana kot Okrogla dvorana Cankarjevega doma v času slovenske pomladi. Sporočilo je bilo jasno: “Ne uničujte vrednot slovenske osamosvojitve. To je temelj samostojne in neodvisne Slovenije.”

Slovesnost je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), nagovor je imel predsednik Združenja VSO Lojze Peterle. Uvodoma je dejal, da se je DEMOS novembra odločil za izvedbo plebiscita o samostojnosti Republike Slovenije. “Če ne bi bilo zmage Demosa, ne bi bilo Poljč.”

Slovesnosti so se med drugim udeležili tudi predsednik SDS Janez Janša, podpredsednik stranke Aleš Hojs, več poslancev SDS in predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl, Igor Omerza ter dr. Božo Predalič ter številni drugi.

Janez Janša je v svojem govoru med drugim poudaril: “Združenje VSO je nastalo zato, ker so vse pristojne institucije za posredovanje vrednot osamosvojitve zatajile.”

Nekaj foto utrinkov s sinočnje slovesnosti:

Sinočnje srečanje članov in članic poslanskega kluba DEMOS v Poljčah.

Vir: VSO

A. L.