Kolone nezakonitih migrantov prestopajo naše meje

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Slovenski policisti so v zadnjih 10 dneh izsledili in prijeli ter obravnavali 1921 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, od tega 507 na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Največ prijetih je na območju PU Koper, sledi PU Maribor, v zadnjih dneh se pojavljajo tudi na območju PU Celje. Po izračunu Računskega sodišča RS nas vsak migrant stane okoli 2000 evrov.

Po državljanstvu, kakor to policistom večinoma sami povedo, naj bi bilo največ državljanov Burundija, Afganistana, Iraka, Indije, Konga in Kube. Osebnih dokumentov praviloma nimajo, kar je za naš portal pred časom potrdila tudi policija.

Policija poročila o nedovoljenih migracijah za oktober še ni objavila, iz poročila do konca septembra pa je razvidno, da so jih do takrat prijeli 15.590. Če upoštevamo tretjino oktobra, se bo število prijetih nezakonitih migrantov povzpelo na 17.500, do konca leta pa bo krepko preseglo 20.000 tujcev.

To tudi pomeni, da bomo slovenski davkoplačevalci samo za prijete v letu 2022 plačali okoli 40 milijonov evrov.

Leto 2022 bo tudi podvojeno število prijetih migrantov, v letu 2021 so jih namreč prijeli in obravnavali 10.067. Letošnja značilnost je tudi, da migranti ob prijetju nemudoma izrazijo namero za podajo prošnje za azil. Praviloma besedo azil izrečejo skorajda vsi. Lani je bilo teh okoli polovica.

Število nezakonitih migrantov se je letos začelo strmo povečevati z aprilom, takrat, ko je Robert Golob napovedal odstranitev ograje na slovenski južni meji in s tem migrantom dal znak, da so meje odprte in so v Sloveniji dobrodošli.

Ob tem iz Bosne in Hercegovine oziroma območja okoli Bihaća domačini poročajo, da prebivalci živijo ponovno v velikem strahu. “Kolone nezakonitih migrantov nenadzorovano prihajajo v mesta.” Opozarjajo, da se ponavlja leto 2018.

Tako je bilo do 30. septembra 2022, glede na doslej znano bo oktobrsko število okoli 6000 (oktobra lani 962):

(vir: policija.si)

J. M.