Jelka Godec: Demonizacija SDS privedla do fizičnega nasilja

Jelka Godec, vodja Poslanske skupine SDS (vir: Twitter)

Čas je, da se grožnje, napadi in pozivi k nasilju, ne le predstavnikom SDS, temveč tudi vsem drugim, končajo.

Po fizičnem napadu na poslanca Slovenske demokratske stranke mag. Branka Grimsa, ki se je pred državnim zborom zgodil prejšnji petek (28. oktobra), so v poslanski skupini sprožili nekatere pobude in zahteve.

Slednje je na novinarski konferenci predstavila vodja poslanske skupine Jelka Godec.

Povedala je, da je “po dogodku nemudoma prosila generalno sekretarko državnega zbora, da se zavaruje vse posnetke, ki so jih posnele varnostne kamere v okolici zgradbe in se aktivno sodeluje z organi pregona”. Pozivu je sledila zahteva za zagotovitev varovanja poslancev na poti od posameznega parkirnega mesta do vstopa v stavbo državnega zbora in obratno.

Godčeva je dala tudi zahtevo za sklic Kolegija predsednice državnega zbora, na katerem bi začrtali odločne korake za zagotovitev tako varnosti poslancev kot varnosti zaposlenih v državnem zboru. Vsi dopisi so dosegljivi tukaj.

Predsednica državnega zbora jim je sporočila, da obžaluje napad na poslanca Grimsa, da podpira predlog glede varovanja in da se bodo o tem pogovorili po počitnicah. V Poslanski skupini SDS pa menijo, da bi bilo to potrebno narediti takoj. “Kljub počitnicam je dogodek, ki se je zgodil kolegi Grimsu takšne narave, da je potrebno reagirati takoj,” je poudarila Jelka Godec.

Zato so v tem tednu vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bi spregovorili o ukrepih zaradi načrtnega stopnjevanja sovražnosti, spodbujanja nasilja ter napadov proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora. Celotna zahteva je dosegljiva tukaj.

“Leta in leta prenašamo grožnje in napade na SDS in člane. Poslanci dobivamo različna pisma, vizitke z grožnjami, telefonske klice. Ne nazadnje pa, v zadnjih dveh letih so ti organizirani, pa vendar nenajavljeni protesti dajali večje spodbude posameznikom za napade na naše poslance, pa tudi na člane SDS,” je povedala Jelka Godec in spomnila, da so na protestih sodelovali tudi izvoljeni funkcionarji nekaterih strank in dajali legitimnost tem pozivom.

“V tem mandatu, po vsaki seji državnega zbora, ko zapuščamo državni zbor in gremo čez cesto, nas pri stopnicah pričakajo trije ali štirje možje, ki nas nenehno žalijo, grozijo tudi z nasiljem, nekaterim tudi s smrtjo. Neodzivnost organov je tukaj vprašljiva,” je izpostavila Jelka Godec in dodala, da kot poslanci SDS doživljajo demonizacijo in pogrom, kar je po njenem prepričanju vse spodbuda k nasilju.

“V SDS menimo, da se končajo ti pozivi k nasilju, ne glede na to, za koga gre, ne glede na to, ali je to poslanec SDS ali poslanec NSi ali poslanec Gibanja Svobode ali katere koli druge poslanske skupine. Zato sem v petek pozvala vse poslance, da vendarle stopimo skupaj in da izrečemo podporo kolegi Grimsu in podporo vsem nam. Da rečemo, da je dovolj nasilja v družbi, nasilja nad katerim koli državljanom v Republiki Sloveniji. Žal moram reči, da se na to pobudo ni odzval nihče,” je še dejala Jelka Godec.

Na novinarsko vprašanje glede “mračnih sil”, kot so Slovensko demokratsko stranko v zadnjem času označili vidni predstavniki levega političnega pola, denimo predsednik vlade in župan Ljubljane, je Jelka Godec odgovorila: »Demonizacija in črnitev članov in izvoljenih funkcionarjev SDS se izvaja že več let. Pozivi k smrti predsednika naše stranke, smrti določenih poslancev se dogajajo že dlje časa. In se samo stopnjujejo. Temu je potrebno narediti konec. Vse to spodbuja sovraštvo do nas, ki imamo drugačno mišljenje od tistih, ki protestirajo na Trgu republike ali kolegov iz drugih poslanskih skupin.”

M. D.