Peter Jančič: Tajkuni na vrhu vseh vej oblasti

Peter Jančič, novinar, urednik in lastnik spletnega portala spletnicasopis.eu (vir: arhiv)

Da bo ZDA in Evropo zajela recesija, skoraj ni več dvomov. K nam pride z nekaj zamika, udari pa običajno močno. Na ta tveganja je opozoril v svojem zadnjem intervjuju predsednik republike Borut Pahor. V času zadnje recesije je bil Pahor predsednik vlade. Ve, kako hudo je lahko. Kdo bo novi predsednik republike, kar je bil Pahor zadnjih deset let, bo jasno čez teden. Večino to bolj zanima kot temni oblaki, ki se zbirajo.

Tako je v današnji kolumni na svoji spletni strani spletnicasopis.eu z naslovom Tajkuni na vrhu vseh vej oblasti, uvodoma zapisal Peter Jančič.

Nadaljeval je, da bo glavna dilema predsedniških volitev, ali bo po zmagi na parlamentarnih volitvah Roberta Goloba levi sredini uspelo ohraniti oblast tudi v predsedniški palači, kjer so bili od nastanka države le politiki z njihovega konca: Milan Kučan, Janez Drnovšek, Danilo Türk in Borut Pahor.

S tem bi si zagotoviti nadzor nad vsemi vejami oblasti. Popolno oblast. Vodijo parlament, vlado, zagotovili so si večino na vrhu sodne veje oblasti, nadzirajo veliko večino medijev.

Odgovor za volivce, ki si v državi želijo delitve oblasti in vsaj spoštljivosti do opozicije, je Anže Logar. A da bi zmagal Logar, bo težko. Nekdanji zunanji minister in večkrat izvoljeni poslanec Logar sicer v drugi krog vstopa s prednostjo iz prvega. Ta prednost pa je tudi varljiva.

Golob je namreč že napovedal, da bo “s temno silo obračunal z vsemi sredstvi”. In ker je “Golob zdaj oblast, ima veliko sredstev. Tudi vpliv na državna in paradržavna podjetja in s tem na medije. Kjer ga še nima, pa hitro odstavlja in nastavlja svoje kadre”.

“Spodletelo mu je za zdaj, ko gre za medije, le na vrhu RTV SLO, ki ga je poskušal zamenjati, ko direktorji tam šele začenjajo mandate in to z naglo spremembo zakona. Niso njegovi. Za takojšnje odstavitve so zakon spreminjali po postopku za vojno ali naravne katastrofe. Brez vsake javne razprave. Popolno zavzetje in čistke kljub tej zlorabi procedure še niso uspele, ker je SDS zahtevala referendum.”

Prejšnja svetovna gospodarska kriza, ki je udarila po letu 2008, je močno prizadela največje tajkune v državi. Številni so izgubili premoženje, nekaj jih je končalo v zaporu. Denimo, Boško Šrot, pa tudi nekdanji podpredsednik LDS Igor Bavčar.

Z Bavčarjem pa je svoj vzpon začel elektro-tajkun Robert Golob.

Kandidatka Nataša Pirc Musar mu najbrž ni najbolj blizu, ker je njen soprog podobne vrste podjetnik kot Golob. Podoba, če bi vladali sami takšni, pa ni najboljša.

Če bo s podporo Milana Kučana izvoljena Pirc Musarjeva, bo to legitimiralo vse, kar je bilo slabega v tranzicijski privatizaciji. O tej dilemi glasujemo, je zapisal Peter Jančič.

Celoten komentar preberite na povezavi: Spletni časopis, spletnicasopis.eu

Pripis: Peter Jančič je bil še pred tednom dni urednik portala Siol.net. Golobovi so ga nato na hitro odstavili in na to mesto imenovali osebo z izredno levičarsko agendo. Jančičeva odstavitev je bila za Goloba nujna še pred prihajajočimi volitvami in referendumi.

A. L.