Policija: Policisti nemudoma ukrepali, ko so zaznali sumljiv predmet na mejnem prehodu Obrežje

Fotografija je simbolična.

S Policijske uprave Novo mesto so poslali obširnejše pojasnilo o tem, kaj se je danes dogajalo na mejnem prehodu Obrežje.

Zapisali so:

“Ob 8.30 se je na mejni prehod za mednarodni promet Obrežje, na vstop, pripeljal avtobus s 45 potniki. V postopku mejne kontrole je policist odredil temeljito mejno kontrolo, ki je zajemala tudi pregled prtljage z rentgenom. Pri pregledu so v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek je bil poslan v takojšnjo presojo, kjer je bilo potrjeno, da gre za sumljiv predmet.

32-letnemu potniku so odvzeli prostost ter sprožili predpisane postopke za
zavarovanje potnikov avtobusa, potnikov na mejnem prehodu ter uslužbencev policije in finančne uprave, ki so se takrat nahajali na mejnem prehodu.

Mejni prehod so evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli. Potniki so bili preusmerjeni na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, za tovorni promet pa je bil obvoz narejen čez mejni prehod Metlika.

Sumljiv predmet so nekaj pred enajsto uro pregledali strokovnjaki bombni
tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren.

Kriminalisti in kriminalistični tehniki so opravili ogled in ga prekinili, ko je bilo ugotovljeno, da gre za nenevaren predmet.

Ob 11.25 uri so tako odpravili pridržanje 32-letniku in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti, ko so ugotovili, da ni več nevarnosti za ljudi in premoženje. Kriminalisti so aktivnosti usklajevali z dežurnim preiskovalnim sodnikom in okrožno državno tožilko. Na okrožno državno tožilstvo bodo o dogodku poslali poročilo.

Operativno-komunikacijski center je za prve nujne ukrepe organiziral delo
brežiških in prometnih policistov, v sodelovanju s policisti mejnih prehodov Obrežje, Dobova in Metlika. Pomoč pri intervenciji so poleg uslužbencev DARS, Poklicne gasilske enote Krško in uslužbencev nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Brežice nudili še policisti specializirane enote za nadzor prometa, ki so izvajali naloge na območju Policijske uprave Novo mesto.

Po zbranih ugotovitvah so bili postopki policistov v skladu s predpisanimi
protokoli in postopki, predvidenimi za tak primer. Policisti so ostali na
kontrolnih točkah zapor in preusmeritev še nekje do 12. ure, ko je promet
na vseh cestah zopet stekel nemoteno.

Današnji dogodek na mejnem prehodu Obrežje je potrdil visoko pripravljenost
in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje. Po zaznavi
sumljivega predmeta so se nemudoma odzvale vse pristojne službe in vsaka na
svojem področju, skladno z vnaprej določenimi postopki, odgovorno opravile
svoje naloge. Na tem mejnem prehodu so policisti že večkrat obravnavali
primere nevarnih sumljivih predmetov, tudi bomb.  Le z doslednim odzivanjem
na vsako sumljivo okoliščino je mogoče strokovno in odgovorno varovati
državno mejo.

Zaradi velikega interesa predstavnikov medijev bomo danes, 27.decembra 2019 ob 13. uri na policijski upravi Novo mesto o dogodku podali tudi izjavo za javnost.”

C. R.