Črnomelj: Učenec 9. razreda Osnovne šole Loka k pouku prinesel pištolo

Učenec 9. razreda Osnovne šole Loka v Črnomlju je že pred mesecem in pol, zadnji petek pred jesenskimi počitnicami, v šolo prinesel pištolo znamke Crvena zastava kalibra 7.65 mm, ki jo naj bi vzel doma.

O tem danes poročajo Slovenske novice, za dogodek so izvedeli od bralca iz Črnomlja, čigar otrok je v tretjem razredu in se boji za varnost otrok.

Ravnateljica šole Damijana Vraničar je novinarki Tanji Jakše Gazvoda dogodek potrdila, hkrati pa zavrnila očitke, da naj bi to v šoli skušali zamolčati.

Pištola Crvena zastava kalibra 7.65 mm (vir: splet)

Povedala je, da so v šoli takoj, ko so ugotovili (ugotovile so učiteljice, ko so jim to povedali učenci), da ima učenec pri sebi orožje, o tem obvestili pristojne ustanove, policijo in center za socialno delo. Oboji so se vključili v raziskovanje primera, »prav tako delajo z družinami fantov, ki so bili vpleteni v primer.«

V šoli so zanje naredili individualne vzgojne načrte, delajo pa tako z otroki kot starši, pripravili so tudi delavnice s policisti, udeležili se bodo posvetovalnice za otroke in starše, je še pojasnjevala Vraničarjeva.

Zagotovila je, da so starše obeh devetih razredov seznanili s tem, kaj se je zgodilo. Ko so zbrali vsa dejstva, pa so sklicali tudi izredni roditeljski sestanek. Ali so bili v pištoli tudi naboji, ne poročajo.

Na srečo ni bil nihče ogrožen, tako Vraničarjeva, »saj fant orožja v šolo ni prinesel zaradi maščevanja ali iz objestnosti, temveč se je očitno želel malo postaviti pred sošolci«.

Zanimivo je, da o orožju v Osnovni šoli Loka ni ničesar poročala niti policija. Če oče tretješolca o tem ne bi obvestili Slovenskih novic, tudi Črnomaljci o tem širše ne bi izvedeli ničesar.

Ravnateljica sveta šole o dogodku ni obvestila

Obrnili smo se na predsednico Sveta OŠ Loka, mag. Majo Kocjan, in jo vprašali, ali jo je ravnateljica Damijana Vraničar obvestila o tem, kaj se je dogajalo v petek, 26. oktobra 2018, in kako to komentira.

Kocjanova je povedala: »Ravnateljica me kot predsednico sveta šole ni obvestila o tem, zato tega ne morem komentirati. Po današnji objavi v Slovenskih novicah sem ravnateljico pozvala, naj nemudoma odgovori, ali navedbe držijo in jo pozvala k pojasnilu, zakaj svet zavoda o tem ni bil obveščen.«

C. R.