Policija brez konkretnih odgovorov, zakaj različna obravnava LGTB in Pohoda za življenje

Na policiji več kot očitno ne znajo utemeljiti, zakaj so pri obravnavi dogodka, ko je skupina mladih s Kinodvora staknila zastavo LGTB in jo zažgala, uporabili drugačna merila kot takrat, ko je skupina aktivistk na Kongresnem trgu napadla pripadnike iniciative Pohod za življenje in jim potrgala 190 zastavic, s katerimi so opozarjali na problematiko splavov.

 

Poročali smo že, da se je policija ob dogodku, ko je skupina mladih s Kinodvora staknila zastavo LGTB, glede na svojo siceršnjo zadržanost, odzvala nadvse proaktivno. Že kmalu po dogodku je v javnost poslala obvestilo, v katerem je ostro obsodila dogodek, hkrati pa je javnost pozvala, naj ji, v kolikor je le mogoče, posredujte vse podatke o morebitnih storilcih.

S slednjim seveda ni nič narobe, če ne bi policija oktobra lani, ko je skupina skrajno levih aktivistov na Kongresnem trgu napadla pripadnike iniciative Pohod za življenje in jim potrgala 190 zastavic, bolj ali manj molčala. Dogodka ni obsodila s posebno izjavo, prav tako ni preko javnosti iskala storilcev.

Zato je v javnosti nastal občutek, da policija pri obravnavi primerov nestrpnosti uporablja dvojna merila. Na policijo smo zato naslovili vprašanje, kako komentirajo omenjeni vtis in kako lahko utemeljilo različen pristop, ki so ga uporabili v obeh primerih. Namesto odgovora in konkretne razlage, zakaj različna pristopa, smo prejeli le splošen suhoparen odgovor

Takole so odgovorili na Policiji upravi Ljubljana: “Na vprašanja odgovarjamo v okviru varstva podatkov in sporočamo, da policija pri izvajanju svojih nalog v vseh primerih upošteva enakost pred zakonom in zato vsem ljudem pod enakimi pogoji tudi nudi svoje zakonito varstvo. Cilj vsake naloge je, da se storilci kaznivih ravnanj odkrijejo in obravnavajo, intenziteta obveščanja javnosti pa je odvisna od informacij, ki jih policija v določenem trenutku ima. Zato so lahko uporabljeni različni pristopi k reševanju primerov, ki pa ne vodijo v različno obravnavo pravic in ne zmanjšujejo pomena posameznega nezakonitega ravnanja.”

A. V.