Ste že podpisali peticijo v podporo spomina na žrtve komunizma v Sloveniji?

S dlovesnosti v spomin umorjenim v Kočevskem Rogu (vir: arhiv, foto: MD)

Na spletni strani je dostopna peticija v podporo spomina na vse žrtve komunističnih zločinov, vlagatelj je znani zgodovinar dr. Mitja Ferenc. 

Povezava do peticije: /www.europarl.europa.eu/

Vlagatelj peticije izraža spoštovanje do žrtev komunističnih pokolov v Sloveniji, saj je bilo v času komunističnega režima več sto tisoč slovenskih prebivalcev prizadetih zaradi različnih oblik komunističnega nasilja, številni od tistih, ki so se upirali komunističnemu sistemu in ideološki represiji v kakršni koli obliki, pa so bili pozabljeni.

V Sloveniji ni določenega dne za počastitev spomina na umrle in druge žrtve komunizma, čeprav je prejšnja vlada razglasila 17. maj za nacionalni dan spomina na žrtve komunizma. Na predvečer dneva spomina pa je sedanja vlada pod vodstvom Roberta Goloba to odločitev preklicala.

Dr. Mitja Ferenc se sklicuje na različne deklaracije, kot so praška deklaracija o evropski vesti in komunizmu z dne 3. junija 2008, resolucija Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu, izjava iz Vilne, ki jo je sprejela Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi 3. julija 2009, in na uvedbo evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, da bi utemeljil svoje zahteve.

Med drugim poziva Evropski parlament, naj se pokloni žrtvam komunističnega nasilja v Sloveniji, pozove Vlado Republike Slovenije, naj ratificira resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu ter obsodi odločitev slovenske vlade, da je 16. maja 2023 ukinila nacionalni dan spomina na žrtve komunističnih zločinov.

Dostop do peticije:

Vir: https://www.europarl.europa.eu

A. L.