Policija bo ta teden poostreno nadzirala železniški promet

(vir: policija.si)

Slovenska policija bo ta teden v okviru mednarodne akcije 24-Blue RAD poostreno nadzirala železniški promet po vsej državi. Pri nadzoru železniškega prometa bodo skupaj s policijo sodelovali tudi uslužbenci Slovenskih železnic.

Poseben poudarek tokratne akcije bo na preverjanju ilegalnih migracij in odkrivanju tihotapskega blaga v železniškem prometu (npr. prepovedane droge, orožje, cigarete).

Aktivnosti policistov bodo usmerjene v nadzor mednarodnih potniških in tovornih vlakov ter bolj obremenjenih vlakov v notranjem potniškem prometu, potekale pa bodo tudi na večjih železniških postajah.

Namen je odkrivanje in preprečevanje kaznivih dejanj, prometa s prepovedanimi drogami, vandalizma, kršitev javnega reda, nezakonitega prehajanja meja ter odkrivanja iskanih oseb.

V ta namen bodo policisti med drugim preverjali garderobe za hrambo prtljage in prostore za najdene predmete, ugotavljali bodo identiteto potnikov s preverjanjem v nacionalnih in schengenskih bazah podatkov, pri nadzoru pa si bodo pomagali tudi z različnimi tehničnimi sredstvi (npr. infrardeče kamere, endoskopi, merilniki CO2, detektorji kovin).

Akcijo 24-Blue RAD (ang. Rail Action Days) koordinira RAILPOL, evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah, in jo bodo istočasno izvajale vse države članice.

Vir: policija.si

M. D.