Pod drobnogledom: Stavkajoči – razlike kot noč in dan

Stavka šolnikov in vzgojiteljev, Kongresni trg, 14. 2. 2018.

Iztekajoči se teden je bil v znamenju stavke v delu javnega sektorja. S stavko so v ponedeljek začeli v policiji, v torek so opozorilno stavkali zaposleni v zdravstvu, v sredo pa so bili zelo glasni zaposleni v vzgoji in izobraževanju, njihov protest v Ljubljani pa je bil bolj podoben kakšnemu političnemu zborovanju kot pa protestu proti vladi.

Primerjave kažejo, da so bile razlike med stavkajočimi, njihovim načinom izražanja protesta in odnosom na splošno zelo velike. Kot noč in dan.

Policisti so pripravili protestni shod, ki so ga zaključili pred vladno palačo. Stavkajoči v zdravstvu in socialnem varstvu so za dve uri upočasnili delo, zbrali so se v skupnih prostorih zavodov, kjer delujejo. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju pa so praviloma zaprli vrata šol in vrtcev ter se z avtobusi (teh je bilo blizu 300) v velikem številu odpravili na zborovanje v Ljubljano. Protesta niso izvedli pred vladno palačo, pač pa na Kongresnem trgu, vse skupaj je bilo v znamenju nekakšnega napol političnega shoda, ne pa protesta zoper vlado.

Kako so in še stavkajo policisti?

Policisti so s stavko začeli v ponedeljek ob 7. uri, prizadevajo si za dokončno ureditev statusa poklica in statusa zaposlenih v policiji, kamor spadajo tudi kriminalisti in policijski inšpektorji, ter na ministrstvu za notranje zadeve. Skupno jih je okoli 9000. Iz včerajšnjega sporočila Sindikata policistov Slovenije pa je razvidno, da stavka še vedno poteka, da pa v iztekajočem se tednu do pogajanj za razrešitev stavkovnih zahtev ni prišlo. Pogajanja naj bi se nadaljevala v začetku prihodnjega tedna, v sindikatu zato ne vidijo potrebe po zaostrovanju stavkovnih aktivnosti.

Policisti pred vladno palačo. (Facebook)

Kako je bilo?

V ponedeljek, 12. februarja, so policisti v Ljubljani pripravili protestni shod, ki so ga zaključili pred stavbo vlade na Gregorčičevi. Zbralo se jih je okoli 200, kar je bilo nad pričakovanji. Fotografije protestnega shoda policistov objavljamo ob koncu prispevka.

Stavkajoči v zdravstvu in socialnem varstvu: delo za dve uri zgolj upočasnili

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so opozorilno stavkali v torek, 13. februarja. Tega dne je bila med 8. in 10. uro opozorilna stavka v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, centrih za socialno delo, socialno-varstvenih zavodih, varstveno delovnih centrih ter na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in v Nacionalnem laboratoriju za okolje in hrano. Državljani te stavke nismo občutili pretirano, saj delo zaradi tega ni bilo bistveno okrnjeno. V Splošni bolnišnici Novo mesto, na primer, je stavkalo več kot 500 zaposlenih (več kot polovica osebja). Stavkajoči so se zbrali na stavkovnem zbornem mestu v avli tamkajšnje porodnišnice. Delo z bolniki pa je potekalo tako, da so vse nenujne bolnike v ambulantah prenaročili, ostalim pa so zagotovili minimum storitev, kot je to določeno z zakonom. Po podatkih sindikatov se naj bi stavki pridružilo med 20.000 in 25.000 zaposlenih, ki zahtevajo predvsem dvig plač, višje plačilo dela na praznik, v nedeljo in ponoči ter ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Po opozorilni stavki v sindikatih napovedujejo stopnjevanje stavkovnih aktivnosti, če vlada ne bo uresničila stavkovnih zahtev oz. se o njih začela resno pogajati.

Kaj pa vzgojitelji, učitelji, profesorji in ostali v tej dejavnosti?

Stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je potekala v sredo, 14. februarja, in je bila zelo odmevna. Predvsem zato, ker so bili tega dne zaprti vrtci, šole in univerze, okoli 20 tisoč zaposlenih pa se naj bi jih zbralo tudi v na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Med govorci na zborovanju so javno odmevali predvsem politiki, in to tisti, ki so del vladajoče koalicije in tako soodgovorni za to, za kar si zaposleni, ki jih zastopa Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), prizadevajo, da se odpravi.

Zbrani na Kongresnem trgu so politikom iz vladajočih strank celo ploskali.

Zbranih ni zmotilo niti to, da pomembnih ministrov, ministrice za šolstvo Maje Makove Brenčič, in ministra za javno upravo in izobraževanje, Borisa Koprivnikarja, v času stavke sploh ni bilo v Sloveniji. Prva je bila na službenem potovanju v Južni Koreji, drugi pa službeno v Dubaju.

Stavka SVIZ, Kongresni trg, 14. 2. 2018.

Kakorkoli, zaposleni v vzgoji in izobraževanju so po tem protestno-političnem zborovanju – v kar se je to sprevrglo – sporočili, da bo čez en mesec, 14. marca, nova stavka, novi stavkovni dan, če vlada ne bo ugodila njihovim zahtevam. In te so predvsem v višjih plačah. Plače se naj bi jim povečale za dva do tri plačne razrede, kar pomeni približno za 10 do 15 odstotkov mesečno.

Kakšni so bili odzivi na stavko? Javnost te ni dobro sprejela, na to kažejo tudi ankete po različnih spletnih straneh, predvsem pa odmevi na družbenih omrežjih, kot so Facebook in Twitter. Vlada je včeraj nato sporočila, da ima vladni pogajalec, minister Boris Koprivnikar, mandat za pogajanje v višini 1 odstotka mase plače za javni sektor. Na letni ravni je to okoli 4 milijarde evrov, kar pomeni, da bi se plače v javnem sektorju lahko povečale za okoli 40 milijonov evrov letno. V nekaterih sindikatih so to že označili za nesprejemljivo, kar pomeni, da se bomo v prihodnjih tednih spet vrteli v krogu in tako verjetno vse do volitev, ki bodo v začetku junija.

V nadaljevanju objavljamo fotografije protestnega shoda policistov v Ljubljani in fotografiji, ki kažejo, kako so svoj protest izrazili v Splošni bolnišnici Novo mesto ter Domu upokojencev Kočevje.

Policijski shod v Ljubljani, 12. 2. 2018. (vir: Sindikat policistov Slovenije, Facebook)
Protest zaposlenih v policiji in na ministrstvu, 12. 2. 2018. (vir: Sindikat policistov Slovenije, Facebook)
Stavka v SB Novo mesto, 13. 2. 2018. (Vir: Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije).
Stavka v Domu upokojencev Kočevje, 13. 2. 2018. (Vir: Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije).

J. M.