Po hrano v Italijo prihaja za tretjino več slovenskih strank

(vir: pixabay.com)

Primorski dnevnik je objavil daljši prispevek, v katerem ugotavljajo, da je v obmejnih trgovinah na italijanski strani čedalje več kupcev iz Slovenije, teh je v zadnjem letu za tretjino več.

Da je kupcev iz Slovenije vedno več, sta jim potrdila tudi upravitelja dveh trgovin – prehrambnega diskonta na Rabujezu in Zadružne prodajalne Conad na Opčinah.

Lastnik trgovine Centro Discount jim je povedal, da so bile od odprtja diskonta leta 2009 njihove stranke tako Slovenci kot Italijani, recimo v razmerju 50-50. V zadnjem letu pa je slovenskih kupcev za tretjino več kot prej. Med slovenskimi kupci pa niso več le domačini, prihajajo tudi iz notranjosti Slovenije.

Podobno ugotavljajo tudi na Opčinah, kjer se je obisk strank iz Slovenije v zadnjem letu povečal za približno 30 %. Na splošno kupujejo malo vsega, predvsem pa italijanske znamke. V Trstu je prisotnost obiskovalcev iz Slovenije občutno večja kot pred leti, pri čemer nekdaj priljubljeno nakupovanje oblek ni več prvi in edini cilj. Slovensko besedo srečujejo tudi po lokalih in na različnih prireditvah.

Največ kupcev je ob petkih in sobotah, veliko jih je tudi v nedeljo, ko so trgovine v Sloveniji zaprte . V Italiji so se prehranski izdelki v povprečju podražili za 10 %, v Sloveniji pa za 16,5 %, kažejo zadnji statistični podatki.

A. L.