Po cepljenju v Bruslju umrla žena slovenskega diplomata

(vir: družbena omrežja)

Televizija Slovenija je poročala o smrti žene slovenskega diplomata v Bruslju, ki je bila nedavno cepljena s cepivom proti covid-19 Janssen, proizvajalca Johnson & Johnson.

Po navedbah nacionalne televizije je gospa nekaj dni po cepljenju dobila glavobol, imela je otečeno nogo, zato je obiskala zdravnika, ki je ugotovil globoko vensko trombozo. Po zdravljenju je nato ponoči utrpela možgansko kap in po nekaj dneh v kritičnem stanju v bolnišnici umrla.

Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje je sprožil postopek preverjanja, ali je šlo v tem primeru za stranske učinke po cepljenju. Zaenkrat sicer ni potrjeno, ali je bil tragičen zaplet kakorkoli povezan s cepljenjem, to bo ugotavljala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, pomembno bo tudi, kaj bodo sporočili zdravniki iz Belgije. O tem bomo vsekakor še poročali.

Cepivo Janssen je tako kot cepivo AstraZeneca vektorsko cepivo, ki lahko v izjemno redkih primerih povzroči nastanek krvnih strdkov, poroča siol.net. Tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) je potrdila, da gre lahko za redek stranski učinek, a je v tem trenutku glede tega še veliko neznank.

M. D.