Kakšne so napovedi zaposlovalcev za drugo polovico tega leta?

(foto: pixabay.com)

Delodajalci, ki imajo deset ali več zaposlenih, so pozitivni glede gibanja zaposlenosti v drugi polovici leta 2021. Napovedujejo 2,1-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 29.000 zaposlitev ter 14.000 novih delovnih mest.

Najbolj pozitivne napovedi glede gibanja zaposlovanja so v gostinstvu, gradbeništvu, poslovanju z nepremičninami in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih.

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, zidarji in prodajalci.

pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklih šestih mesecih soočala dobra tretjina delodajalcev (36,5 %), nekaj manj jih ni imelo težav pri iskanju kadra (32,3 %), medtem ko skoraj tretjina delodajalcev (31,1 %) ni iskala novih sodelavcev. V skupini velikih delodajalcev se jih je s pomanjkanjem ustreznih kadrov srečevalo 61,2 %.

Skoraj dve tretjini ali 62,3 % delodajalcev v prihodnje ne pričakuje težav z iskanjem kadra. Najbolj zaskrbljeni glede kadra so delodajalci iz gostinstva, ki v polovici primerov pričakujejo težave z iskanjem kadra.

Med poklici, pri katerih imajo delodajalci najpogosteje težave pri iskanju ustreznih delavcev, so vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarji in orodjarji.

Težave pri iskanju kandidatov po mnenju delodajalcev v največji meri izhajajo iz problematike pomanjkanja kadra na trgu dela. Dve tretjini delodajalcev svoje težave z iskanjem kadra utemeljuje z izrazitim pomanjkanjem (iskanega) kadra na trgu dela.

Navedeno so rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je letošnjega aprila in maja sodelovalo skoraj 3.300 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije, objavil pa jo je Zavod RS za zaposlovanje.

Vir: Zavod za zaposlovanje

M. D.