Novo mesto: V Kozinovi zidanici na Trški gori se obeta kulturno-etnološki center

Kozinova zidanica na Trški gori

Včeraj so na Trški gori pred zidanico znamenitega skladatelja Marjana Kozine podpisali pismo o nameri vzpostavitve kulturnega središča Kozinova zidanica – Hiša slovenske glasbe.

Kozinova zidanica, ki je bila pred petimi leti razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, bo celovito prenovljena, nato pa bo v njej zaživel kulturno-etnološki center, ki bo tej lokaciji povrnil kreativni pridih, kot ga je že imel v preteklosti.

Novomeški župan Gregor Macedoni je uvodoma povedal, da je občina na pobudo Društva slovenskih skladateljev in Ministrstva za kulturo pristopila k nakupu posestva, ter se intenzivno lotila načrtovanja prenove, tudi s povečanjem zidanice, s katerim bodo pridobili primeren protokolarni objekt, ki bo predvsem služil namenu ohranjanja spomina na Marjana Kozina. pri obnovi bodo ohranili elemente kulturne dediščine, trenutno pripravljajo vso potrebno dokumentacijo. V drugi polovici letošnjega leta pa nameravajo pristopiti k pridobivanju evropskih in državnih sredstev.

Zidanico naj bi obnovi v prihodnjih dveh letih.

Z objektom upravlja Glasbena šola Marjana Kozine, Društvo vinogradnikov Trške gore pa bo sodelovalo pri skrbi za vinograde in bo hkrati bdelo nad promocijo enološke tradicije dolenjskega vinogradništva.

 Dogodka se je udeležil tudi Andrej (Mišo) Andrijanič, nečak Marjana Kozine, ki je veliko časa preživel v družbi strica. Ponosen je na začetek nove zgodbe, sicer pa z veseljem deli prenekatero anekdoto iz življenja Marjana Kozine.

“Genij je bil, povsod ga je bilo dosti, na vse se je spoznal. Imel je posluh za vsakega človeka, še najbolj drobna reč ga je navduševala, v vsaki stvari je videl nekaj lepega,” je povedal Kozinov nečak Andrej.

Pismo o nameri so podpisali župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, Nenad Firšt, predsednik Društva slovenskih skladateljev, Matija Slak, ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine, in Marjan Lisac, predsednik Društva vinogradnikov Trška gora.

Vir in foto: Mestna občina NM

M. D.