Po 34 letih predvidoma prvič nova stanovanja na Mirni

Na tem mestu naj bi v dveh letih zrasla dva stolpiča. (vir: Občina Mirna)

Zadnja večstanovanjska stavba na Mirni je bila zgrajena leta 1986, ko so dokončali niz blokov na Sokolski ulici. Prihodnje leto pa bosta pod njimi zrasla dva bloka s 46 dvo- in trosobnimi stanovanji.

Gradnja blokov se bo po napovedih začela spomladi 2020, stanovanja naj bi bila vseljiva v enem letu, kar pomeni v prvi polovici leta 2021.

Zdajšnje zelene površine, ki so jih stanovalci uporabljali za vrtove, bosta tako zamenjala dva bloka s po 23 stanovanji v štirih nadstropjih, ki bosta zgrajena pod nizom blokov na Sokolski ulici 10-14.

Večina parkirnih mest in vsi pomožni prostori bodo v kleti, pritličju bodo sledila štiri nadstropja in terasa, predvideno je tudi novo otroško igrišče.

Dva stanovanjska bloka bo gradilo majhno zasebno trebanjsko družinsko podjetje Japi Inženiring, ki je kupilo zemljišča pod mirnskimi bloki. Stanovanja bodo namenjena trgu, iz pojasnil mirnskega župana Dušana Skerbiša, objavljenih na občinski spletni strani, namreč ni razvidno, da bi stanovanja odkupila tudi občina. Prepričan pa je, da bodo šla nova stanovanja dobro v promet. Skerbiš še navaja, da so na Mirni zgradili novo poslovno cono, v njej “se gradijo nova podjetja, ta pa potrebujejo novo delovno silo in delovna sila se mora nekam namestiti”.

Janez Prosenik, direktor družinskega podjetja Japi Inženiring iz Trebnjega

Direktor podjetja Japi Inženiring je Janez Prosenik, ki je hkrati tudi vodilni v podjetjih Petica in Japi Invest ter v Avto moto društvu Trebnje, v AMZS pa je član nadzornega sveta. Podjetje Japi Inženiring, ki deluje na domačem naslovu družine Prosenik v Trebnjem (direktorica je Marija Prosenik), je bilo ustanovljeno leta 2003. Lani so imeli 1,4 milijona evrov prihodkov, 75 tisoč evrov dobička (skupnega z dobički prejšnjih let 132 tisoč evrov), okoli 12 zaposlenih, osnovni kapital podjetja pa je vsega 126.556 evrov. Podjetje pa naj bi na Mirni”prepoznalo poslovno priložnost”.

Vizualizacija obeh stolpičev je naslednja:

Vir: Občina Mirna, Ajpes, Gvin.com

C. R.