Pahor: Ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja neprimerna in nesprejemljiva

Bivši predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da je bila nedavna odločitev vlade o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja neprimerna in nesprejemljiva. S tem in podobnimi dejanji se vračamo v čase, ko sta se glede teh vprašanj konfliktno soočali dve resnici, kar nas pelje nazaj, opozarja.

 

Pahor je spomnil, da je prejšnja vlada Janeza Janše sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja resda sprejela v času, ko je opravljala le še tekoče posle in ne da bi pred tem opravila javno razpravo, a to, kot navaja, v nobenem smislu ne opravičuje neprimernega in nesprejemljivega preklica omenjenega dneva s strani trenutne vlade.

Pahor opozarja, da so žrtve komunističnega nasilja nesporno bile, po zadnji odločitvi vlade pa zanje spet nimamo nacionalnega dneva spomina.

Odločitev vlade o ukinitvi dneva in njene podobne odločitve, kot je na primer ukinitev muzeja osamosvojitve, po oceni Pahorja “hitro in nepotrebno trgajo družbeno soglasje, ki je bilo vzpostavljeno v zadnjih 15 letih in je doseglo vrh z izjavo SAZU Slovenska sprava”.

“Zdi se, da se vračamo v čase, ko sta se glede teh vprašanj konfliktno soočali dve resnici, z vsemi alternativnimi dejstvi vred. Težava je, da vse skupaj deluje zelo izključujoče in ne ponuja, niti si ne želi zbliževanja in razumnega dogovora. Kot državljan čutim potrebo opozoriti, da nas tako obnašanje pelje nazaj, v splošno družbeno razpoloženje, ki bo hromilo našo sposobnost za ukvarjanje s stvarmi aktualnega in prihodnjega časa. Ob potrebni politični še čas, da se ta negativna spirala ustavi in prevladata zadržanost in modrost, zlasti pa privrženost resnici in pravici,” je zapisal na Facebooku.

A. V.