Opozicijske igre v peskovniku: Butalska destrukcija!

Namesto, da bi sedeli v državnem zboru in odločali o pomembnih zakonskih predlogih, so v opoziciji afne guncali na trgu pred parlamentom. (vir: družbena omrežja)

V državnem zboru se bi danes morala začeti majska redna seja, vendar poslanci niso potrdili predlaganega dnevnega reda. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev in proti 42 (opozicija), proti je glasoval tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je sejo zaključil, še preden se je ta sploh začela.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je glasovanje označil za absurd in dejal, da česa takšnega ne pomni. Glasov imajo sicer dovolj, vendar pa takšnega zapleta niso pričakovali, je dodal.

Na seji bi morali poslanci postaviti vprašanja predsedniku vlade in ministrom, odločali pa bi tudi o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janše, kar so predlagali sami v opoziciji, nato pa so glasovali proti dnevnemu redu, ko naj bi to obravnavali.

Znani analitik Miro Haček je ob tem zapisal: “Najprej vložiš ustavno obtožbo predsednika vlade, nato pa glasuješ proti temu, da bi bila ta ista ustavna obtožba tudi obravnavana. Butalska destrukcija.”

Odločati bi morali tudi o več pomembnih zakonih, na dnevnem redu je bilo okoli 30 točk.

Obravnavati bi morali tudi predlog za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora. Prav slednje je bilo po mnenju poznavalcev razlog, da so proti dnevnemu redu glasovali tako v opoziciji kot Zorčič sam, ki se tega mesta oklepa za vsako ceno, čeprav je izstopil iz stranke SMC, “posvojiti”, kot je zapisal znani novinar Bojan Požar, pa ga noče nobena od Kulovskih strank, saj imajo vse svoje liste zapolnjene s svojimi kandidati.

Premier Janša se je na glasovanje odzval na Twitterju in zapisal:

Absurd na kvadrat. Predsednik DZ Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija,” in dodal ključnik #butale.

M. D.