Epidemija upada, zeleni bomo predvidoma konec meseca

(vir: pixabay.com)

Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa. Tako so danes v Projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji zapisali na Institutu Jožef Stefan, Odseku za reaktorsko tehniko.

V nadaljevanju pa so navedli:

Nasvet

Zaradi hitrega širjenja novih bolj kužnih sevov je še toliko bolj pomembno, da dosledno izvajamo samozaščitne ukrepe (ne pozabimo na zračenje prostorov), da delamo od doma, če je le možno, in da se predvsem ne družimo v zaprtih prostorih. Potrudimo se krivulje obrniti strmo navzdol, da se bo v bolnišnicah ustvaril prostor za ostale programe in da bomo lahko čim prej bolj normalno zaživeli.

Analiza stanja

Epidemija upada. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,78.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 456. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 456 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,78, bi lahko to stanje dosegli konec maja.

Ocenjeni deleži okuženih in kužnih so naslednji:

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 3,5x toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,5 % prebivalstva oz. približno vsak 200. prebivalec.

Prognoza razvoja epidemije

V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb so predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,78 (trenutna ocena). Upoštevali so vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah. Predpostavili so, da je imunih 3,5x toliko kot potrjeno okuženih.

Upoštevali so, da je v Sloveniji prisotna predvsem bolj kužna angleška različica* in predpostavili težji potek bolezni pri tej različici.

Ocenjeni datumi sproščanja ukrepov po fazah

Trenutno smo v rumeni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v zeleno fazo prešli konec maja. Uporabili so enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v rumeni fazi na nadaljnji potek epidemije niso upoštevali.

Vir: COVID19 (ijs.si)

*PCT-pogoj pomeni, da je oseba prebolela covid-19 ali ima negativen izvid testa oz. je bila cepljena.

M. D.