Okužene oskrbovance domov za starejše bo sprejemala tudi novomeška bolnišnica

Državna sekretarka doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak (vir: Ministrstvo za zdravje, Twitter)

Državna sekretarka, doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, je danes pojasnila, da so v pomoč socialno varstvenim zavodom v času vzpostavljanja ustrezne prostorske prilagoditve treh con odprli 4 negovalne oddelke za okužene s covidom-19.

Negovalni oddelki delujejo v UKC Ljubljana, UKC Maribor, Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca Nova Gorica in v Splošni bolnišnici Novo mesto.

S tem bodo omogočili domovom, kjer bodo okužbe, da se bodo lahko organizirali in vzpostavili izolacijske cone, to je sivo cono za sume na okužbo in rdečo za potrjene okužbe.

V bolnišnice bodo oskrbovance premestili za dva ali tri dni.

V bolnišnicah je prostora za 50 oskrbovancev, trenutno pa je v negovalnih oddelkih skupno nameščenih 10 okuženih oskrbovancev.

Po izbruhih okužbe v domovih za starejše občane so v šempetrski bolnišnici na negovalni oddelek sprejeli osem oskrbovancev iz vipavskega doma, v UKC Maribor pa enega iz hrastniškega. Poleg tega se v UKC Maribor en oskrbovanec iz hrastniškega doma zdravi na infekcijskem oddelku.

Po potrebi bodo število postelj tudi povečevali, najprej verjetno znotraj teh štirih bolnišnic, nato pa še z vzpostavljanjem negovalnih covid oddelkov v drugih regionalnih bolnišnicah glede na lokacije izbruhov.

Stavba stare interne SB Novo mesto, ki so jo v SB Novo mesto za sprejem pripravili že v času prvega vala novega koronabvirusa.

C. R.

 

C. R.