Okužbe v domovih za starejše občane

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Med torkovimi 2217 novo pozitivnih na covid-19 je bila dobra desetina vseh potrjenih med oskrbovanci v slovenskih domovih za starejše. Ob 229 oskrbovancih je bilo nadalje pozitivnih še 65 zaposlenih v domovih za starejše, to je skupaj 294 ljudi ali 13,26 odstotka vseh potrjenih novih okužb na dan 10. november 2020.

To tudi pomeni, da je bila v torek vsaka sedma do osma okužba potrjena v domovih za starejše občane, bodisi stanovalcev, bodisi zaposlenih v njih. Resorni minister je včeraj med drugim izpostavil tudi okužbe v DSO Novo mesto.

V drugem valu novega koronavirusa je okužba stopila v veliko večino domov za starejše oziroma v okoli 85 odstotkov vseh. V prvem valu je bil virus prisoten v 10 odstotkih domov.

Do torka je bilo aktivno okuženih 1551 stanovalcev domov za starejše ali 8,16 odstotkov vseh od okoli 19 tisoč bivajočih v teh domovih.

Okuženih je bilo tudi 718 zaposlenih od skupno 12.287 zaposlenih v domovih, delež je 5,84-odstoten vseh zaposlenih.

V drugem valu epidemije je od 20. julija dalje umrlo 277 stanovalcev domov za starejše, od tega jih je v bolnišnici umrlo 136 in v domovih 141.

Podatke o tem je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil resorni minister Janez Cigler Kralj. Poudaril je, da je največje dnevno povečanje števila pozitivnih testov v domovih za starejše (DSO) opaženih v več domovih po državi. Pri tem je izpostavil nekaj zadnjih podatkov, pri tem omenil tudi DSO Novo mesto, mi pa smo zbrali podatke še za ostale domove v naši regiji.

  • DSO Kočevje: 42 oskrbovancev in 25 zaposlenih, v zadnjih dneh so v bolnišnico odpeljali 6 oseb
  • DSO Ribnica: 0 stanovalcev, 2 zaposlena (okužba se med oskrbovance ni razširila)
  • DSO Novo mesto: 79 stanovalcev (do 5. novembra 34 + 45 novih) in 19 zaposlenih (podatki za zaposlene do 5. novembra – DSO je v tem tednu podatke o okužbah v domu umaknil s spletne strani)
  • DSO Trebnje: 36 oskrbovancev (kar 21 % odstotkov vseh) in 12 zaposlenih, včeraj so dodatno testirali 63 stanovalcev
  • DSO Črnomelj: 15 oskrbovancev in 4 zaposleni
  • DSO Metlika: V drugem valu ni okužb

Viri podatkov: Novinarska konferenca (gov.si), Vlada RS (Twitter), spletne strani DSO-jev, Facebook strani DSO-jev, Zdravstveni dom Kočevje – FB

A. L.