Svržaki pri Metliki: “Zamaskirani roparji so jih žgali z likalnikom”

V noči na petek so na Svržakih pri Metliki v hišo vdrli trije zamaskirani neznanci in se več ur izživljali nad štiričlansko družino. Hoteli so denar, pri tem niso izbirali sredstev, saj so se nad 39-letnikom, njegovo ženo in otrokoma znašali z razbeljenim likalnikom.

Na Policijski upravi Novo mesto so za medije potrdili, da se je dogodek zgodil in da preiskava še poteka, zato o podrobnostih zaradi interesa preiskave ne želijo govoriti, navajajo, da je zgodba še polna neznank in odprtih vprašanj.

Delo in Slovenske novice pa danes poročajo, da so v noči na petek neznanci v hišo na Svržakih pri Metliki prišli skozi vrata terase, tako da so vanje zvrtali dve luknji. Okoli pol dveh ponoči, ko je družina spala, so neznanci pristopili do postelje 39-letnega moškega, ga zagrabili in vrgli iz postelje. Po pripovedovanju so mu zvezali noge in roke z vezicami, eden od vlomilcev mu je v glavo uperil pištolo.

V hrvaškem jeziku so zahtevali, naj jim izroči denar in ga spraševali, kje ima sef. Po pripovedovanju 39-letnika so govorili, da naj bi podjetniku iz Metlike vzel 350.000 evrov. “Dopovedoval sem jim, da nikomur nisem vzel nič, da nikomur nisem dolžan niti centa. To sem prisegal na otroka in jim dopovedoval, da živim pošteno. Potem mi je eden rekel, da sem jaz Boštjan. Nisem mu mogel dopovedati, da očitno nisem pravi, celo osebno izkaznico sem jim kazal,” je novinarjem povedal 39-letnik, ki se sicer ukvarja z odkupom in prodajo avtomobilov. Za svoja otroka pa želi ustvariti zdravo delovno okolje, da bosta hodila v šolo in službo, da bosta civilizirana, ne pa da bosta živela od socialne pomoči, kot drugi Romi.

Nato se je trojica zamaskiranih vlomilcev spravila še nad ženo in otroke. Vse štiri naj bi z razbeljenim likalnikom žgali, “o tem pričajo številne rdeče razbolele in marsikje gnojne rane ter mehurji”, so zapisali v Delu. Mučenje se je končalo okoli pol pete zjutraj, ko se je sosed odpravljal v službo. Vlomilce in roparje je, kot kaže, zmotila luč.

Po navedbah so družini ukradli 12 tisoč evrov, ki so jih ti imeli pripravljene za nakup avtomobila, odpeljali so jim tudi BMW. Dejali naj bi mu, da bodo njegov avtomobil odpeljali proti Hrvaški in ga tam nekje pustili. Avto so policisti nato našli v bližini Ljubljane.

39-letni domačin navaja, da še vedno ni doumel, kaj se jim je zgodilo, in da so roparji očitno iskali nekoga drugega.

C. R.