Odmevno: Golobovi balkanski posli, povezani z Gen-I

Vir: Zajem zaslona

V sinočnji oddaji Aktualno na Nova24TV so poleg voditelja Borisa Tomašiča sodelovali še novinarji in uredniki Bojan Požar (pozareport.si), Mirko Mayer (Planet TV) in Luka Pirš (prava.si).

V oddaji so razkrivali balkanske posle podjetja v državni lasti, Gen-I, ko je tega vodil Robert Golob, zdajšnji predsednik vlade.

Izvedeli smo, da je Golob “težak” več deset milijonov evrov. Tolikšno naj bi bilo namreč njegovo osebno premoženje. Obogatel pa je v državnem podjetju, kar je unikum. Na Balkanu zoper Goloba in Gen-I poteka več preiskav, v Nemčiji naj bi bila že pripravljena oz. vložena obtožnica zoper Goloba, obrazložena na približno 250 straneh.

Razkrito je bilo tudi, da je imel Golob bančni račun na Raiffeisen banki, v poslovalnici v Bukarešti, le nekaj minut stran od romunske podružnice Gen-I. Še lani je zatrjeval, da tega računa nima, nato je govoril, da so mu v Romuniji ukradli identiteto in bo vse prijavil romunski policiji. Izkazalo se je, da prijave ni bilo, to naj bi storil šele decembra, ko je bil v to prisiljen po razkritju v nekaterih medijih. Eden od sogovornikov je omenil tudi posnetke kamer v romunski bančni podružnici, s katerimi Goloba tisti, ki to imajo v rokah, držijo v šahu.

Golob je takoj, v nekaj urah po prevzemu vodenja vlade 1. junija 2022, zamenjal direktorja slovenskega urada za preprečevanje pranja denarja, kar je bilo skrajno nenavadno. Tega doslej ni naredila še nobena vlada. Nato se je lotil čistke v policiji. Slovenski varnostno-obveščevalni službi (Sova) pa je po navedbah Bojana Požarja (preventivno) naročil, naj poizvedejo, kakšne podatke zoper njega imajo tuje obveščevalne službe na Balkanu.

Kdaj bo Golob odstopil? Ko ga bodo odstopili botri ali pa takrat, ko bo vzpostavil pogoje za vsaj 51-odstotno lastništvo v Gen-I. Bodisi sam ali s pomočjo kakšne od tujih družb. Luka Perš je navedel, da bi se to lahko zgodilo do konca letošnjega leta ali najpozneje spomladi 2024.

Privatizacija družbe Gen-I je namreč Golobov fokus, njegova prioriteta, na kateri dela zelo intezivno.

Več o tem si lahko ogledate v oddaji, ki jo je Nova24 objavila na portali YouTube.

 [AKTUALNO] 22.03.2023 Nova24TV: Aktualno – YouTube

A. L.